Växtporträtt: Fingerborgsblomma

sep 14, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt


Fingerborgsblomma ’Pam’s Choice’

 

Digitalis purpurea – Fingerborgsblomma

 

’Dear old digitalis’! Ett uttryck som Miss Marple, en romanfigur från Agatha Christies deckarromaner skulle kunna säga. Den här gamla trädgårdsväxten har funnits i våra trädgårdar sedan 1600-talet och innehåller glykosider, ett ämne som används än idag av läkemedelsindustrin som en ingrediens i hjärtmedicin. Och ja, den är giftig också och nämns nu som då i Agatha Christies romaner.

 

En uppstickare i perennrabatten

 


Den rena arten av digitalis purpurea

Fingerborgsblomman är en kortlivad perenn, eller rättare sagt en bienn. Men den frösår sig gärna så den kommer igen och igen. Eftersom den får höga spiror, ca 120-180 cm höga, är det en perfekt växt att använda som en uppstickare i perennrabatten. Antingen att du planterar den i grupp eller en och en så att det uppstår lite utropstecken här och var. Det är mycket effektfullt och du får en livligt och intressant uttryck i din rabatt.

Den blommar i juni – juli och den rena arter blommar med  purpurfärgade klockor på en lång stängel.

Det finns olika sorter av fingerborgsblomman bl.a. dessa:
Alba, vit
Foxy, olika pastellfärger alla med kastanjbruna fläckar i svalget
Pam’s Choice, vit med brunröda fläckar i svlaget
Sutton’s Apricot, aprikosrosa

 

I min webbutik kan du köpa fröer av Pam’s Choice, klicka här, och av Axfingerborgsblomma ’Chocolate Milk’, klicka här.

 


Digitalis ’Sutton’s Apricot’

 

Goda grannar

Fingerborgsblomman trivs från soligt läge till halvskugga. Den är väldigt vacker i en rabatt med lundkaraktär tillsammans med ormbunkar och hostor. Men också i en rabatt som uppstickare tillsammans med exempel pioner, aklejor, stjärnflocka. Den är som sagt kortlivad, men du kan stimulera den att återblomma ytterligare nästa år genom att skära bort blomstängeln direkt efter blomning.

Jag tycker att fingerborgsblomman är mycket vacker och passar väldigt bra i en romantiskt trädgård och i en torparträdgård med mormorskaraktär. Det är en problemfri växt som dessutom ratas av rådjuren.

 

 

Till Gårdsbutiken odlar upp många fingerborgsblommor och dessa kommer att finnas till salu under säsongen.

Ta hand om er!

/Kenneth

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0