Biologisk mångfald!

 

Uttrycket har vi hört många gånger, men vad menar vi med det? Jag tolkar det så i alla fall, att vi ska värna och hjälpa våra små pollinerar vänner. Utan dem kommer vi inte att överleva. De små hjältarna är livsviktiga till matproduktionen. Det är ju de som pollinerar så att det bildar frukt, bär, grönsaker, säd osv.

Dagens monokulturella jordbruk betyder att det finns mycket mat åt pollinerarna under en kort tid. Men de behöver mat hela säsongen. Vi som äger en trädgård kan dra vårt lilla strå till stacken och hjälpa till genom att plantera växter som älskas av fjärilar och bin. Min erfarenhet är dessutom att dessa växter oftast ratas av rådjur! Helt fantastiskt – ratas av rådjur, men älskas av bin och fjärilar.

 

Torparträdgårdens bi- och fjärilsväxter

Jag använder mig mera och mera av växter som gillas av fjärilar och bin. Förutom att de flesta av dem är rådjurssäkra, så är många av dem även torktåliga vilket är en mycket bra egenskap om man har som jag en sluttande trädgård i söderläge.

Jag listar upp mina favoriter av bi- och fjärilsväxter som finns i min trädgård. Jag har även tidigare skrivit växtporträtt på många av växterna så ytterligare information finns i äldre blogginlägg.

 

Torktåliga växter
Agastache (anisisop)
Echinops bannaticus (bolltistel)
Lavandula angustifolia (lavendel)
Nepeta x faassenii (kantnepeta)
Allium millenium (trädgårdskantlök)
Origanum Laevigatum-Gruppen ’Herrenhausen’ (purpurmejram)
Clinopodium nepeta (stenkyndel)
Hyssopus officinalis (Isop)

 


Bolltistel är en klar favorit för mig och för bin och fjärilar. 

 

Övriga
Monarda (temynta)
Actaea simplex ’Brunette’ (höstsilverax)
Symphyotricum novii-belgii (höstaster)
Cleone obliqua (sköldpaddsört)
Veronicastrum virginicum (kransveronika)
Echinacea purpurea (solhatt)
Salvia nemorosa (stäppsalvia)

 


Temyntan med sina uppseendeväckande blommor.

Det här var några av mina favoriter, kanske även dina. Hoppas du får lite inspiration att även du plantera in några bi- och fjärilsväxter. Kanske det blir några från min lista? Kommentera gärna vilka som är dina favoriter!

Ha det fint!

/Kenneth

 

Follow

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

 

Håll dig uppdaterad om vad som är aktuellt i trädgården, få perenntips, inspiration, trädgårdsresmål och ett och annat recept från torpets kök!

Du är nu prenumerant på vårt nyhetsbrev!