Växtporträtt: Silvrig höstanemon

jul 20, 2021 | Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt

Anemone tomentosa ’Robustissima’ – Silvrig höstanemon

 

Höstanemon är ett måste i sensommarens trädgård. Den passar alldeles utmärkt i den romantiska trädgården och i mormorsträdgården. Trots att den ser snäll och näpen ut, är Silvrig höstanemon en perenn som tar för sig och breder ut sig i rabatten. Vissa får t.o.m. problem med den. Den sprider sig nämligen med utlöpare och har inte höstanemonen starka grannar är det lätt hänt att den kan ta över en rabatt. Men ni måste hålla med att den är ju helt underbar i stora rabatter där den fritt kan breda ut sig.

 

 

Blommorna är är öppet rundade och bladen handflikiga. Tyvärr kan höstanemonen drabbas av sjukdomar, främst av virus, rost och mjöldagg om det står för torrt. Den trivs nämligen bäst i humusrik, fuktig, väldränerad jord.

 

 

Goda grannar

 

Silvrig höstanemon ’Robustissima’ blir ca 100 cm hög och blommar ca juli-oktober. Den har enkla rosa blommor och kan sprida sig kraftigt i en rabatt om den trivs bra.  Kombinera gärna med prydnadsgräs, exempelvis ett Miscanthusgräs. Den är är också fin att samplantera med busk- eller klätterrosor. Den döljer effektivt rosens kala stjälkar längst ner. I min torparträdgård är grannarna Blodormrot och Trolldruva.  Min erfarenhet är också att rådjuren är måttligt intresserade av höstanemoner och får därför vara ifred.

 

Andra sorter

 

Höstanemoner kan vara känsliga och är inte den mesta härdiga perenn som finns. Vill du vara säker på att införskaffa en sort som är härdig i stort sett hela landet, ska du satsa på just Silvrig höstanemon – Anemone tomentosa ’Robustissima’.
Exempel på några andra välkända sorter:
– Anemone x hybrida ’Honorine Jobert’ – Stor höstanemon.  Vitblommande sort. Bör alltid vintertäckas exempelvis med löv eller grenar av gran.
– Anemone x hybrida ’Königing Charlotte’ – Stor höstanemon . Halvfylld rosablommande. Är mycket likt ’Robustissima’ Bör vintertäckas de första åren.
– Anemone hupehnsis ’Hadspen Abundance’ – Höstanemon. Fyllda blommor som är mörkrosa med ljusare kanter. Bör vintertäckas.

 

Vår eller höstplantering?

 

Diskussionen om när det är bäst att plantera höstanemoner kommer alltid upp. Enligt litteraturen ska höstanemoner planteras på våren eftersom de är trögetablerade. Jag frågade en gång i tiden stadsträdgårdsmästaren i Stockholms stad om detta. Och svaret var entydigt. Vårplantering. Aldrig höstplantering. Risken är för stor att det dör under vintern om du planerar på hösten.

Dock om vi går till handelsträdgårdarna är det inte många som köper höstanemoner på våren. Plantan ser då väldigt oansenlig ut. Däremot är det på hösten som det finns det stora blommande exemplar av höstanemoner till salu. Handelsträdgårdarna vill att vi ska köpa höstanemoner på hösten medan litteraturen vill att vi ska plantera på våren.

Jag har aldrig planterat höstanemoner på hösten, men de exemplar som finns till salu på hösten är så pass stora och kraftiga att det troligtvis går bra att plantera på hösten. Men du måste vara medveten att du tar en risk. Och du måste täcka den inför vintern omsorgsfullt. Köper du ett par höstanemoner och planterar dem i din egen trädgård så prova. Men om du ska plantera ett hundratal som stadsträdgårdsmästaren i Stockholm, vänta då till våren.

Silvrig höstanemon finns i plantshopen och kommer tillbaka nästa vår. Är du sugen på att odla upp andra perenner från frö? I så fall titta in i webbutiken, där hittar du flera sorters fröer, klicka här!

Ha en trevlig dag!

/Kenneth

Follow

 

 

 

 

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0