Växtporträtt: Dvärgiris

maj 24, 2021 | Irisar, Perenner, Sandborgs Trädgård, Vårblommande perenner, Växtporträtt

 

Iris pumila – Dvärgiris

 

Jag har många olika irisar i trädgården och den som blommar först är den lilla dvärgirisen som blommar redan nu. Dvärgirisen blir endast 10-15 cm hög och blommorna höjer sig precis över bladen. Den tillhör gruppen skäggiris och den vill ha full sol, torrare läge med väldränerad jord.

 

En klassisk kantväxt

 

 

I gamla trädgårdar kan man fortfarande se dvärgirisen användas som en kantväxt. Rötterna som ligger vid ytan bildar stora sjok vid rabattkanten och ur dessa  växer de svärdslika bladen upp och senare även de näpna blommorna som oftast också doftar. Klassiskt var att rama in rosenrabatterna med dvärgiris. Nuförtiden väljer man hellre andra kantväxter till rosor, ex kantnepeta, stenkyndel eller lammöron. Dvärgirisen har fallit lite i glömska, kanske beroende också på att handelsträdgårdarna inte säljer så många av dvärgirisen, ibland finns den inte ens med i sortimentet. Men vill man göra en mera autentisk gammaldags trädgård bör du använda denna.

 

Goda grannar

 

Dvärgirisen är som sagt vacker med rosor, men även pioner. Den funkar väl i stenpartier och är fin tillsammans med klassiska stenpartiväxter. Precis som med Iris germanica ska den planteras grunt så att jordstammarna ligger ytligt på jorden. Planteras de för djupt uteblir blomningen. Förökning sker lättast med delning som du kan göra efter blomning.

Kika gärna efter denna fina lilla blomma nästa gång du är inne på en handelsträdgård och har du tur finns den i deras sortiment.

Ha en fin dag!

/Kenneth

Follow

Handla här!

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0