Torparträdgårdens rosor

maj 2, 2021 | Inspiration, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård

 

Trädgårdens primadonna

 

Sommar, sol och rosor. Precis som på bilden ovan där ni kan se en ros som finns i torparträdgården, nämligen rosen Vesterland. Många anser att rosor är ett måste i en trädgård. Jag sticker ut hakan att jag tycker inte det. Rosor är fina, men passar inte överallt. Din tomt och dess läge kanske inte alls passar för rosor. Kanske ditt hus har sån arkitektur att rosor är det sista man skulle plantera. Och så kräver de förstås en hel skötsel för att de ska må bra och blomma fullt ut.

I detta blogginlägg visar jag några av rosorna som finns i trädgården. Det finns flera men tyvärr har jag inget namn på dem eftersom det är gamla sorter från tidigare ägare. Pga rådjuren är rosorna få till antalet i trädgården. Jag sprejar  Tricogarden på dem och då brukar jag få njuta av den fina blomningen. Jag har undvikit s.k rabattrosor (T-hybrider och floribundarosor) för att jag tycker att de är för ’fina’ för en torparträdgård. Jag håller mig till s.k buskrosor.

 

Austinrosor

 

 

Det finns en uppsjö av Austinrosor. Och jag tycker de är vackra. Och passar perfekt till min trädgård. Austionrosor är en grupp rosor som är framförädlade buskrosor som ska se ut som gammaldags rosor, men är remonterande (blommar igen) och doftar. Alltså de har alla kvaliteter man vill ha av en buskros. Många av rosorna är också uppkallade efter kändisar. Den här ovan heter Benjamin Britten, och han var en känd kompositör. Tänk bara att ha en Dame Judy Dench i sin rabatt! Bara namnet gör att man vill köpa!

 

 

Den vackert svagt rosa autinrosen är en nyhet i trädgården från förra året. Hararna hade gått åt den mycket hårt, men den har har klarat sig. Namnet på denna skönhet är Mary Rose. Det ska blir mycket intressant att följa utvecklingen på denna fina ros i sommar.

 

Gammaldags ros

 

Den här rosen är helt underbar. Det är en gammaldags ros med en underbar doft. Tyvärr är den icke remonterande så blomningen är på en ca tre veckor. Den här är en gåva för länge sedan och växt till sig mycket bra, men tyvärr har jag heller inget namn på denna.

 

Klätterros New Dawn

 

New Dawn är en klassisk klätterros som blommar med svagt rosa doftande blommor som remonterar. Jag har haft sedan tidigare en New Dawn i trädgården, men nu i år har jag även planterat en till i vår pergola. Jag förväntar mig frisk rosdoft i pergolan senare i sommar.

 

Plantering och skötsel

Det finns rotäkta och ympade rosor, och de ska planteras lite olika. Ympade rosor ska planteras djupt, ympstället ska ligga ungefär 10 cm under markytan. Rotäkta rosor har inget ympställe så de behövs inte grävas ner lika djupt. Mycket vatten och näring behövs när du planteras rosor, och komplettera gärna med en bra jord och kompost om du har. Rosor vill ha lite lerhaltig jord. Det är också därför rosjord är mycket tyngre än andra jordar om du köper en säck.

Låt inte dina rosor stå för torrt, utan kom ihåg att vattna. De rosor som är återblommande ska man putsa bort gamla överblommande blommor, annars kan de sluta blomma. Rosor får lätt bladlöss. Där kan du lätt spreja med en såpalösning flera gånger för att få bukt på problemet. Rosrost kan också förekomma. Där skulle jag säga att det är viktigt att plocka bort angripna blad och på våren lägger du på ett rejält lager ny jord. Då minimerar du sjukdomsangreppen.

 

Goda grannar

’Rosor ska aldrig planteras ensamma’. Så sade min lärare vid trädgårdsmästarutbildningen. Och det stämmer! Rosor får sina blommor och blad rätt högt upp, och de blir lätt kala längre ner. Därför ska du samplantera så att du får en vacker helthet.

Klassiska rabattkompisar är lavendel, stenkyndel, kantnepeta, nävor eller lammöron. Vill man ha lite högre perenner kan exempelvis anisisop, bolltistel eller varför inte den romantiska stjärnflockan vara ett alternativ. Även brudslöjan är fin med rosor. Viktigt att komma ihåg när du kombinerar andra växter med rosor, är att det är rosen som är primadonnan, de andra växterna är statister.

På våren klipper du ner dina rosor, ungefär då björken får musöron och frostrisken är över. Och då är rosorna redo för en ny säsong. Lycka till med dina rosor!

/Kenneth

Follow

Handla här!

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0