Trädgårdsmästeriets lilla plantskola blir till

apr 5, 2021 | Frösådd, Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård

 

Jag älskar att odla! Vissa gillar att driva upp grönsaker, andra odlar snittblommor. Min grej har blivit att odla och driva upp perenner.  Att kruka in och fylla pallkragarna med nya perenner är ett meditativt arbete; det får ta den tid det tar och så arbetar man ju med ett levande material som har sin egen vilja. Oftast är vi överens, men ibland vill plantan något annat.

I år bestämde vi att att utöka odlingsmöjligheterna. Jag har haft ett par pallkragar sedan tidigare, men de har varit för få rätt länge nu. På fjolårets Öppen Trädgård blev alla perenner praktiskt taget helt slutsåld, vilket är fantastiskt roligt. Men många som kom på besök och inte hängde på låset i arla morgonstund,  blev säkert lite besviken att växtborden gapade tomma på perenner. Därför är ambitionen att öka odlingen.

 

Nya odlingslådor

 

 

Första steget till utökad odlingsyta är förstås att fixa odlingslådor. Du kan enkelt göra dina egna lådor, men vi köpte nya odlingslådor pga  tidsbrist och att idag är köpta odlingslådor lika billiga som att bygga själv. Denna gång staplade jag två odlingslådor på varandra så att de blev högre. I botten lade jag en täckduk som släpper igenom vatten, gammal kompostmaterial och sedan ny jord. Odlingslådorna ska också senare få lite färg, jag tror det blir en mörk bets.

Vi gjorde snabbt ett par gångar mellan odlingslådorna. Vi hade kvar hemma på torpet lite gammalt byggmaterial i form av kantstenar som vi pusslade ihop till gångar, och det funkade alldeles utmärkt. Jag måste säga att jag är mycket nöjd med resultatet.

 

Perennsortimentet

 

 

Hela mitt perennsortiment kan du läsa om på min hemsida genom att klicka här.

Utgångspunkten är att odla perenner från min egen torparträdgård och även driva upp ett par sorter från frö. I år består frösådden av purpurklätt, anisisop och bolltistel, alla från min egen frökollektion. Vill du själv odla från frö och prova mina sorter, klicka här.

 

 

Du kan föröka perenner på olika sätt. Jag frösår och delar perenner. Att dela perenner är oftast mycket enkelt. Bilden ovan ser du när jag delar flocknäva. Dessutom mår perenner bra av att blir delade; då behåller de sin spänst och deras blomning avstannar inte, som är fallet med ex trädgårdiris om den inte blir delad med jämna mellanrum.

Mitt perennsortsortiment skiljer sig något åt från år till år. Men så är det i växtvärlden;  ibland funkar det att dela perenner, ibland inte. Och dessutom är det ju roligt att presentera några nyheter eller hur?

Exempel på nyheter i år är:
Liten flocknäva
Jättevallmo
Oktoberaster
Purpurklätt
Anisisop
Bolltistel ’Blue Glow’
Trädgårdsiris ’Red Orchid’

Högst troligt kommer det flera nyheter, bara jag hinner med.
Min tanke är att ha Öppen Trädgård igen i juli månad, men också en ’Trädgårdsdag på Torpet’ i mitten av maj. Maj månad är nästan den vackraste månaden här, då är grönskan skir och ljusgrön och det finns inga syntecken på torka.

Skulle det vara av intresse att komma på besök redan i maj? I så fall lämna gärna en kommentar.

Ha en fin dag,

/Kenneth

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0