Växtporträtt: Strävklint

mar 8, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt

Strävklint - en torktålig perenn I Sandborgs Trädgård

 

Centaurea dealbata – Strävklint

Kusinen från landet. Och sällan syns strävklinten på en handelsträdgård. Men den är absolut värd att nämnas. Blåklint känner nog alla till och det här en släkting till den och det kan du se på formen på blomman. Fast i det här fallet blommar klinten rosaröd. Bladverket är också annorlunda. Strävklintens bladverk är flikigt vilket kan vara en fin kontrast till andra perenner.

 

Goda grannar

 

Strävklinten blommar i juni – juli och blir ca 70 – 100 cm hög. Den vill ha ett soligt läge och trivs bäst i lätt och väldränerad jord. Goda grannar är andra gamla torparväxter som akleja, röllika och prästkrage. Vill man vara lite mera modern kan du kombinera den med kantnepeta, väddar eller varför inte något silvrigt som exempelvis malört eller pärleternell?

Har du en torparträdgård eller en sommarstuga och du önskar dig en tålig perenn som snabbt bildar en fin tuva? Då kan strävklinten absolut vara ett alternativ. Strävklinten bildar snabbt en rejäl tuva och tar plats i rabatten. Den går också att ha i ett mera förvildat område. Lättast delar du du strävklinten på våren. Strävklinten har en en pålrot och kan vara svår att flytta om det skulle bli aktuellt. Och dessutom är den rådjurssäker.

Strävklint – en vacker färgklick i försommarträdgården.  Strävklinten kommer att finnas på Öppen Trädgård/Gårdsbutik i sommar.

Ha en fin kväll!

/Kenneth

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0