Växtporträtt : Höstflox

mar 1, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt

Phlox paniculata – Höstflox

I en mormorsträdgård måste det finnas flox. Det är min starka åsikt. Den här doftande perennen lyser verkligen upp höstträdgården och om du du klipper och ansar bort gamla blommor kan du dessutom förlänga blomningen betydligt. Det finns massor med olika flox, men jag beskriver här endast höstflox. Den finns i många olika sorter och färger. Bilden ovan är en sort som heter ’Alma Jansson’ och är en gammal sort som är en ’Grönt kulturarv’ – växt.

 

Vill ej stå för torrt

 

Den här vita sorten heter ’David’ och är en sort som ska vara mera resistent mot mjöldagg. Floxen är lite kinkiga. De vill ej står för torrt. Mjöldaggen brukar då komma som ett brev på posten. Floxen vill nämligen ha näringsrik och fuktig med väldränerad jord. Drabbas de av mjöldagg är det ett tecken att du ska flytta dina flox eller kanske i alla fall försöka vattna mera.

 

Om dina flox eller andra växter skulle drabbas av mjöldagg finns det ett gammalt husrecept som du lätt kan blanda själv:
1-1,5 tsk natriumbikarbonat/liter vatten
1-2 tsk rapsolja/liter vatten

Blandningen har en god effekt mot mjöldagg men du måste upprepa behandlingen flera gånger med ca en veckas mellanrum. 

 

Rådjuren brukar också vara förtjusta av flox. Det har hänt när jag kommer till torpet har mina flox varit perfekt avbitna och inga knoppar kvar. Men de senaste åren har jag använt mig av TricoGarden, ett medel som du blandar ut med vatten och sprejar på de växter som rådjuren brukar vilja äta upp. Det funkar, och mina flox har sedan dess fått vara ifred. TricoGarden finns att köpas i välsorterade trädgårdsbutiker.

 

Goda grannar

 

Den här vackra sorten av höstflox heter ’Blue Paridise’ och den doftar helt underbart! Blomningen hos höstfloxen sker i juli – september och de blir mellan 90 – 120 cm höga. Höstflox trivs bäst i soligt läge de vill ha generöst med utrymme i rabatten.

Trevliga grannar till höstfloxen kan vara temynta eller ormrot. Då kombinerar du starka färger med starka färger vilket kan bli en riktigt fin effekt. De vita och de pastellfärgade floxen är mera romantiska och lyfts fram om du har en grön fond. Jag kan även tycka att flox lämpar sig väl tillsammans med andra mormorsväxter som riddarsporrar, stormhattar, dagliljor men också lite mera modernt som tillsammans med trebladspira.

 

Du förökar floxen enklast genom delning på våren eller genom att ta basalsticklingar. Bilderna på floxen finns i torparträdgården och någon eller några av sorterna kommer att finnas på Öppen Trädgård av införskaffa.

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0