Växtporträtt : Temynta

feb 22, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt

Monarda – Temynta

Temynta, eller egentligen trädgårdstemynta, som korsningen heter som du köper på handelsträdgårdarna,  är en förtjusande perenn med sin uppseendeväckande blomma. Jag tror att det inte finns någon annan perenn som ser ut som en tuppkam, eller en oborstad punkfrisyr. Sorten som du ser på bilden heter ’Gardeview Scarlet’ och den blommar med en lysande röd färg och just denna sort ska vara mera resistent mot mjöldagg jämfört med andra sorter.

 

Rådjurssäker växt

Bladen på temyntan är mintdoftande , gröna eller purpurgröna. Den tillhör den fina kategorin rådjurssäkra perenner, dvs rådjuren brukar i allmänhet låta temyntan stå ifred. Min teori är att det är de doftande bladen som är skyddet mot angreppen, precis som för exempelvis lavendel och stenkyndel. Blommorna är rufsiga. Precis som många andra perenner har man korsat olika sorter och fått fram nya . Dessa kallas egentligen för trädgårdstemynta.

 

 

Ett problem som brukar uppkomma är att temyntan kan få mjöldagg om den står för torrt. Dock finns det sorter som är mera resistenta, exempel ’Gardenview Scarlet’  eller ’Marshall’s Delight’.  En sort som jag är mycket sugen på och som står på min önskelista är ’Beauty of Cobham’ som blommar i blekrosa/purpurbrun. Det gäller bara att hitta en plats för den. Temyntan har även fin vintersiluett eftersom dess torkade blomställning sitter kvar under vintern.

 

Goda grannar

Temyntan blommar i juli – september och blir ca 80 -100 cm hög. Den ska stå i full sol men får inte torka ut. Den trivs bäst i fuktig och måttlig näringsrik jord. Förökning sker lättast genom delning på våren. Även fröförökning och basalsticklingar går bra. Temyntan sprider sig med utlöpare och du får rätt snabbt en fin rugge av den.

Temyntan är väldigt fin tillsammans med prydnadsgräs, solhattar och andra prärieväxter som exempelvis solbrudar, anisisop m.m.

Temynta ’Gardenview Scarlet’ kommer att finns att införskaffa på Öppen Trädgård i sommar!

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0