Ett kåseri om dahliahysterin

feb 11, 2021 | Krönika, Sandborgs Trädgård, Sommarblommor, Torparträdgård

 

Dahlia, visst är det en fantastisk blomma!? Och den finns i nästan alla dess former, storlekar och färger. Bilden visar dahlian Crème de Cassis som jag hade på torpet för ett par somras sedan.

När jag scrollar igenom mitt flöde i sociala medier, främst Instagram och Facebook, ser jag hur folk storhandlar dahliaknölar som om denna sommar blir den sista sommaren. Dahliatrenden har blivit dahliahysteri. Jag sitter här och funderar hur det kommer sig att det blivit en sån hysteri att köpa massor med dahliaknölar? Vet folk att det är mycket jobb med en dahlia? Och att den angrips lätt av skadeinsekter? Att planteringsavståndet är ca 65 cm på de stora dahliasorterna? Jag antar att det blir många många nya rabatter som ska grävas när man ser hur många knölar som beställs hem.

 

Dahliaknölar grävs upp till vintern

Dahlian är uppkallad efter den svenske botanisten Andreas Dahl, och hemmaplanen är Mexiko och Centralamerika där de växer på torra näringsrika bergsslätter. Dahlian har massor med rotknölar som har groddögon. Eftersom dahlian inte är härdig i Sverige måste man gräva upp dahlian för vinterförvaring  om man vill att den ska leva ännu ett år. Och vill man ha en lite tidigare blomning, ja då ska man förodla dahlian inomhus.

Här kommer min första reflektion; vet folk att man ska gräva upp dahliaknölarna inför vintern? Jag ser vilka mängder dahlior folk beställer hem att man omöjligt har plats med både nya och övervintrade dahlior. Min tes är att de flesta orkar inte spara dahliorna utan köper nytt varje år.

En bra beskrivning hur du vinterförvarar dahliaknölar hittar du på Blomsterlandets hemsida, klicka här för att läsa mera.

 

Planteringsavståndet

De flesta köper de riktigt stora dahlia sorterna, de s.k dinner-plate sorterna. De kräver upp till 65 cm planteringsavstånd, och det är mycket! Min tes är att de som beställer inte har en aning om planteringsavståndet och kommer att plantera alldeles för tätt, vilket resulterar i att de utvecklas inte som de ska och att det även blir som ett smörgåsbord för skadeinsekter.  Nej, jag tror att man förköper sig. Eller så grävs det mycket stora dahliarabatter  i hela Sverige.

 

Skadeinsekter

Man kan gott konstatera, att dahlian drar till sig skadeinsekter. Sniglar och tvestjärtar är utan tvekan det vanligaste. Speciellt tvestjärten är mycket besvärlig tycker jag. Den kan angripa en dahliablomknopp så när den slår ut i blom är den alldeles trasig. Andra skadeinsekter som angriper dahlia är stinkfly och spinnkvalster. Får den för torrt drabbas den lätt av mjöldagg.

Här vill jag dock komma med ett litet tips som jag provade på i somras, nämnligen att strö kaffesump kring dahliorna blandat med pressad vitlök. Kaffesumpen gillas inte av sniglar och vitlök gillas inte av tvestjärtar. Min studie visar att angreppen blev mindre, nästan försvann. Så prova det! Kaffesump har nästan alla hemma så mycket kaffe som det dricks i Sverige. 

 

Vacker höstblomma i din egna blombukett

 

 

Har du förgrott dahlian, planterat med rätt avstånd och lyckats hålla skadeinsekterna borta blir du rikt belönad. Dahlian är en fantastisk höstblomma och dahliabuketter är magnifika. Tyvärr tror jag att många köper dahlior för att alla andra gör det, utan att först ta reda på fakta om denna vackra blomma. Det krävs av dig mycket omsorg hela sommaren för att du ska få njuta av blomskörden.

Men vad är det jag sitter här och säger? Jo att du ska visst köpa dahlior, men köp med omsorg. Försök övervintra dem så kommer knölen bara bli större och maffigare, och att du kan dela på den och få flera.  Dras inte med i hysterin så att du beställer hem halva butikssortimentet. Det kommer att skapa merjobb och det är lätt att orken tryter. Jag övervintrar mina dahliaknölar och hoppas de klarar sig, och även i mitt instagramflöde kommer du få se bilder på dahlior. Men då får du vänta till hösten.

Lycka till med era dahlior,

/Kenneth

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0