Anaphalis margaritacea – Pärleternell

 

Det här är verkligen en riktigt bra kombinationsväxt. Den påminner mycket starkt om Ulleternellen, Anaphalis triplinervis, som finns att köpa på de flesta handelsträdgårdarna och blev även vald till årets perenn 2001. Pärleternellen är Ulleternellens fattiga kusin; inte lika känd, finns inte till salu så ofta, kräver lite mera utrymme rabatten och sprider sig mera.

Men det sagt tycker jag att Pärleternellen har samma kvaliteter som Ulleternellen. De silvergråa tonerna harmoniserar med både starka färger och milda pasteller. De vita blommorna lyser upp rabatten under en lång tid. Det är en anspråkslös perenn som du inte i första taget uppmärksammar, men den har en stor betydelse för helhetsintrycket. Bladverkets milda gråa ton ger lugn och stadga till en plantering.

Dessutom är den rådjurssäker! Hurra! Och det är en kvalitet som är mycket uppskattad!

 

Goda grannar

 

Pärleternellen är en anspråklös växt som är väldigt lätt att kombinera med andra växter. Färgmässigt tycker jag att den är fin med växter i blåa toner, exempelvis anisisop och stäppsalvia men också perenner i rosa toner.

Den trivs bäst i soligt läge, och tål torka. En perfekt perenn som klarar sig själv, och perfekt i en torparträdgård. Den behöver bara lite utrymme! Du förökar pärleternellen genom att dela, och det gör du på våren.

Pärleternell kommer att finnas i Trädgårdsmästeriet. Besök oss gärna på någon av våra Öppna Trädgårdar och skaffa dig ditt egna exemplar av denna anspråkslösa perenn.

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

Follow