Växtporträtt: Pärleternell

feb 1, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt | 2 Kommentarer

 

Anaphalis margaritacea – Pärleternell

 

Det här är verkligen en riktigt bra kombinationsväxt. Den påminner mycket starkt om Ulleternellen, Anaphalis triplinervis, som finns att köpa på de flesta handelsträdgårdarna och blev även vald till årets perenn 2001. Pärleternellen är Ulleternellens fattiga kusin; inte lika känd, finns inte till salu så ofta, kräver lite mera utrymme rabatten och sprider sig mera.

Men det sagt tycker jag att Pärleternellen har samma kvaliteter som Ulleternellen. De silvergråa tonerna harmoniserar med både starka färger och milda pasteller. De vita blommorna lyser upp rabatten under en lång tid. Det är en anspråkslös perenn som du inte i första taget uppmärksammar, men den har en stor betydelse för helhetsintrycket. Bladverkets milda gråa ton ger lugn och stadga till en plantering.

Dessutom är den rådjurssäker! Hurra! Och det är en kvalitet som är mycket uppskattad!

 

Goda grannar

 

Pärleternellen är en anspråklös växt som är väldigt lätt att kombinera med andra växter. Färgmässigt tycker jag att den är fin med växter i blåa toner, exempelvis anisisop och stäppsalvia men också perenner i rosa toner.

Den trivs bäst i soligt läge, och tål torka. En perfekt perenn som klarar sig själv, och perfekt i en torparträdgård. Den behöver bara lite utrymme! Du förökar pärleternellen genom att dela, och det gör du på våren.

Pärleternell kommer att finnas i Trädgårdsmästeriet. Besök oss gärna på någon av våra Öppna Trädgårdar och skaffa dig ditt egna exemplar av denna anspråkslösa perenn.

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

Follow

Handla här!

2 Kommentarer

  1. Ylva Flodin Spångberg

    Så fin pärleternellen verkar vara!Tycker också om gråhårig lad som passar ihop med islam andra färger och vitt passar ju till de flesta färger. Men håller med om att just den här passar bäst till blått och rosa. Det är roligt att komponera växter och blommor som jag hoppas kunna göra ordentligt någon gång i framtiden för har ingen egen trädgård just nu men får ha lite växter på några plättar på annat håll som tur är!

    • Kenneth

      Ja, pärleternellen är en trevlig och anspråklös växt som ha skänkt mig massor med glädje. Vi få hoppas att du i framtiden får din egen trädgård så att du kan komponera dina egna rabatter! 🙂

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0