Växtporträtt: Daglilja

jan 25, 2021 | Inspiration, Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt

 

Hemerocallis – Daglilja

 

Har du ett torp och en torparträdgård eller en mormorsträdgård är dagliljan ett måste. Denna lättodlade perenn har funnits länge i våra trädgårdar, speciellt  de gula och rödbruna sorterna. Nuförtiden finns det en uppsjö att sorter och färger av dagliljor. Precis som namnet säger så blommar dagliljan en dag. Men eftersom den får många knoppar så blir blomningstiden ändå flera veckor. Här presenterar jag vilka sorter som finns i min torparträdgård. Dagliljan på bilden ovan heter ’Pandoras Box’.

 

Fin och lättodlad torparväxt

 

 

Bilden visar en gammal sort, Hemerocallis fulva, brunröd daglilja. Den fanns redan i torparträdgården när vi köpte stället. Det är en robust växt som blommar i orangebruna blommor i juli – augusti och blir ca 80-90 cm hög.

Dagliljor trivs bäst i näringsrik, lätt fuktig och väldränerad jord i full sol eller halvskugga. I min torra torparträdgård blir de kanske inte så frodiga som jag önskar, men jag har ändå noterat att de klarar av lite torrare miljö när de är etablerade. Jag tycker att bladverket är väldigt dekorativt. Bladen är långa och jämnsmala, nästan gräsliknande och det blir en fin konstrast till de andra perennerna i rabatten.

Dagliljan dyker upp tidigt på våren med sina skott. Jag har sett att just skotten är något som rådjuren, eller kanske är det haren, är sugna på. I övrigt tycker jag att dagliljan får står i fred under sommaren, trots att själva blomknopparna är ätliga och används i soppor i Asien.

Lättast förökar du dagliljan genom att dela den på våren eller efter blomning. Det är bra om du delar dagliljan med jämna mellanrum så att du behåller växten fräsch och pigg.

Goda grannar till dagliljan är bl a prydnadsgräs men också funkia och bergenia. Jag kan tycka att även blodtopp kan vara fint med dagliljor. Lökväxter tillsammans med dagliljor är en klassiker.

Dagliljan är en mycket tålig perenn och kan med fördel även utan problem planteras i kruka.

 

Hybriddagliljor

 

 

I handelsträdgårdarna finns det en uppsjö med dagliljor. Dessa är hybridsorter dvs man har korsat olika sorters dagliljor för att få fram helt nya sorter med nya kvaliteter som ex doft, ny färgnyans, tålig osv. På bilden ovan ser du vilka hybriddagliljor som finns i min torparträdgård.

Sorterna är från ovan vänster:
– Hemerocallis ’Chocolate Candy’
– Hemerocallis ’Summer Wine’
– Hemerocallis ’Crimson Pirate’
– Hemerocallis ’Joan Senior’

Även Hemerocallis ’Pandoras Box’ som syns på översta bilden hör till denna grupp.

Trots att dagliljan blommar endast en dag kan du få en lång blomning i trädgården genom att samplantera olika sorter av dagliljor som är tidigt blommande och senare blommande. Jag tycker definitivt att ni ska prova på att ha dagliljan i er trädgård. Det kommer med tiden bli en riktigt vinnare.

Ha en fin dag!

/Kenneth

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0