Skapa din egen Mariaträdgård

jan 15, 2021 | Inspiration, Sandborgs Trädgård, Trädgårdsprojekt

 

Vad är en Mariaträdgård? För att få svar på den frågan måste vi gå tillbaka till medeltiden. Under den tiden var dyrkan av jungfru Maria mycket stark och den tog även uttryck i trädgården. På klostren skapades s.k. buketträdgårdar, en plats man plockade blommor till altaret. Många av blommorna förknippades med Maria och det finns otaliga sägner om hur hon kom i kontakt med blommorna. Exempelvis vita rosor som på bilden symboliserar Marias kyskhet.

 

Blommor i en Mariaträdgård

 

Under medeltiden dyrkade alla Maria. Hon var himlens drottning och jordens härskarinna. Otaliga konstverk är tillägnade jungfru Maria och allt som var väldoftande och vackert förknippades med henne. Många växter fick namn efter Maria. Liljekonvalj hette vår frus tårar, myskmadra kallades för mariegräs, förgätmigej för jungfrus ögon.  Men de blommor som är starkast förknippade med Maria är:
– Kärlekens ros
– Kyskhetens lilja
– Ödmjukhetens viol
. Himlens gyllene nejlika

 

 

Andra exempel på Mariaväxter är lavendel. När Maria hade tvättat Jesu kläder lade hon dem på tork på lavendelbuskar.

Sägnen  om prästkragen är att den hjälpte de tre vis männen att hitta till stallet där Maria med Jesusbarnet låg.

Julrosen förknippas också med Jesu födelse. En av fåraherdarna vid krubban var en fattig flicka som blev så olycklig att hon inte hade något till Jesusbarnet. Ängeln Gabriel rörde vid marken och upp växte julrosor som den fattiga herdeflickan kunde plocka och smycka krubban.

Aklejan lär ha vuxit upp i Marias fotspår när hon var havande. Blomman symboliseras även Maris renhet.

Även trädgårdsiris är en Mariablomma som symboliseras hängivenhet.

Det här är några exempel på Mariablommor. Det finns otaliga flera och ämnet är mycket intressant.

 

Mariaträdgård

 

 

Här ser du ett exempel på en Mariaträdgård som jag gjorde i en skoluppgift en gång i tiden. Själva designen är en klassisk klosterträdgård där gångarna bildar ett kors, i mitten har du vatten av något slag och runt omkring finns en pergolagång. En trädgård som ska vara väldoftande, rofylld och färgrik.

Men du kan enkelt skapa din en egen Mariaträdgård, eller varför inte en Mariarabatt. Det tror jag säkert att många redan har. Tänk dig kombinationen rosor, lavendel, trädgårdsiris och kanske några prästkragar så har du en Mariarabatt. Svårare än så behöver det inte vara. Och om du dessutom lär dig sägnerna om blommorna kommer dina gäster lyssna på helspänn när du berättar om dem. För historierna om Mariablommorna fascinerar oss alla.

Lycka till med din Mariaträdgård!

/Kenneth

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0