Växtporträtt: Lönnbräcka

dec 21, 2020 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt

 

Mukdenia rossii ’Karasuba’ – Lönnbräcka

 

Lönnbräckan är en rätt ny bekantskap för mig. Jag har haft den några år i min trädgård och jag lärde känna den via mitt dåvarande arbete på Zetas perennavdelning. Det här är en riktigt fin lundväxt som många inte känner till. En av de goda kvaliteterna den har är den starka höstfärgen som ni ser på bilden ovan, där lönnbräckan är samplanterad med tidlösa och bildar en färgsprakande höstkombination.

 

En vacker lundväxt

 

Lönnbräckan trivs i halvskugga till skugga och är en typisk lundväxt. Den vill ha fuktig, näringsrik och väldränerad jord. Den vill absolut inte torka ut. Den är ganska låg, blir ca 30 cm hög och sprider sig sakta till en större tuva. Finast är den om du planterar den i grupp så att du får ett större bestånd av den.

Lönnbräckan har har stora lönnliknande blad som färgas alltmer röda under sommaren och hösten. Blommar gör den under maj-juni med vita blommor i samlingar ovanför bladen. Det här är en växt som är värt att testa i din trädgård. Jag tycker att den har ett litet exotiskt utseende med sina stora lönnliknande blad. Och färgen på hösten är helt magisk!

Dock kan den angripas av sniglar och snäckor. Förökning sker lättast med delning, och det gör du tidigt på våren innan den hinner komma upp och växa. Du gräver upp helt enkelt hela tuvan och delar på den.

 

Goda grannar

 

Lönnbräckan kombineras gärna med andra klassiska lundväxter som exempelvis olika ormbunkar, funkia eller julrosor. Den är också fin med exempelvis astilbe eller kanske hakonegräs. När du planterar lönnbräckan, placera den gärna i framkanten i rabatten så att den kommer till sin rätt med de andra växterna. Titta gärna efter lönnbräckan nästa gång du besöker en handelsträdgård.

Lycka till

/Kenneth

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0