Växtporträtt: Koreansk plymspirea

dec 14, 2020 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt

Aruncus aethusifolius – Koreansk plymspirea

 

År 2010 blev koreansk plymspirea vald till Årets perenn. Det kan man förstå. Den här fina perennen har så många goda egenskaper att flera borde upptäcka den och ha den i sina trädgårdar.

 

En liten tuffing med låga krav

Koreansk plymspirea är anspråkslös och anpassningsbar när det gäller växtplats. Det har visat sig att den trivs och växer bra allt från soliga väldränerade stenpartier till mera fuktiga och skuggiga lundmiljöer. Den är dessutom härdig och kan utan problem planteras i kruka.  Du kan använda den som en kantväxt, som en marktäckare om du planterar den något tätare eller som solitärer i en lägre matta av tex hasselört. Bladen är en mycket flikiga, ja nästan ormbunksliknande och skapar en skön lummighet. Blommorna är vita och plymliknande, lite liknande som blommorna på en astilbe.

Jag har koreansk plymspirea i min torparträdgård och jag är mycket nöjd med denna lilla perenn som blir bara 20-30 cm hög och blommar i juni-juli. En ytterligare god egenskap som den har är att koreansk plymspirea får en mycket vacker höstfärg, som du kan se på bilden ovan.

Det här är en snäll liten perenn. Den sprider sig inte och det finns ingen risk att den skulle ta över en rabatt. Nej, koreansk plymspirea är tuvbildande, dvs plantan blir större med tiden och du behöver dela den efter ett tag, precis som alla andra tuvbildande perenner, ex funkia. Att dela på en planta är också det lättaste sättet att föröka koreansk plymspirea på.

 

Goda grannar

 

Eftersom koreansk plymspirea kan växa från sol till skugga har den också många goda grannar. Jag använder perennen i ett skuggigare läge tillsammans med olika funkior, julrosor, lönnbräcka och hasselört. Den vita små blomplymerna syns och lyser extra mycket i ett skuggigare läge.  I soligare läge skulle man kunna kombinera koreansk plymspirea med ex dagliljor, grekvädd och riktigt soliga platser blodnäva eller kärleksört. En mycket användbar perenn!

Koreansk plymspirea har ett fräscht bladverk och det är en frisk växt. Inga större problem med sjukdomar. Jag tycker du ska satsa på denna perenn i din trädgård så kommer du få en trogen och blid vän.

Ha en fin dag

/Kenneth

Follow

 

 

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0