Växtporträtt: Anisisop ’Golden Jubilee’

nov 9, 2020 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt

Agastache rugosa ’Golden Jubilee’ – Koreansk anisisop

 

Vem vill inte ha en perenn som är torktålig, blommar länge och som fjärilar och bin älskar? Jag tror alla svarar JA  på frågan, och därför vill jag lyfta fram anisisopen som ett ypperligt alternativ. Många känner till denna perenn, speciellt sorterna ’Black Adder’ och ’Blue Fortune’. Men det finns flera sorter som man inte pratar så mycket om, tex sorten ’Golden Jubilee’

 

Rabattväxt med det lilla extra

Det här är en suverän rabattväxt. Den är vacker, väldoftande och blommar länge, från juli – oktober. Den blommar med toppställda ax i en lavendelblå färg och bladen är gulgröna och äggrunda. Den gulgröna färgen på bladen gör att just denna sort är lite extra spännande. Det blir en fin kontrast till de andra växterna. Sorten ’Golden Jubliee’ är något lägre än de andra sorterna, den blir ca 40-50 cm hög.

 

Lätt att kombinera med andra växter

Anisisop vill ha soligt, väldränerat och näringsrikt. Den anses vara lättodlad och om den trivs riktigt bra kan den också fröså sig. Den är också lätt att kombinera med andra solälskande växter, som tex lavendel, stäppsalvia, lammöra, stenkyndel men också också rosor. Du förökar den genom delning på våren eller med frö.

 

Sandborgs Trädgårds egna frön och plantor

 

I torparträdgården finns Anisisop ’Golden Jubilee’. Jag har även samlat in frön och de finns nu till salu. Så varför inte prova att fröså denna sort? En fröpåse kostar 35 kronor och frakt tillkommer. Fröpåsarna finns i webbutiken, klicka här om du vill köpa.

Om du inte vill driva upp plantor från frö så kommer det att finnas ’Golden Jubilee’ plantor att köpa på någon av trädgårdsdagarna som förhoppningsvis kommer att anordnas på torpet eller beställas beroende hur Corona pandemin utvecklas och hur status på den är våren/sommaren 2021.

Ha en fin dag

/Kenneth

 

 

 

 

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0