Tips på hur dina rabatter får vara ifred från rådjuren.

Förra hösten var jag på en trädgårdskonsultation hos en kund som hade problem med rådjur. Rosor, flox, tulpaner, ja mycket blev till rådjursmat i kundens trädgård. Jag kom med förslag att byta ut lite växter som anses mera rådjurssäkra. Sagt och gjort, jag skissade enkla ritningar, hjälpte kunden med inköp och plantering. I dag har kunden rabatter som har blommat fint hela sommaren och framför allt ha de fått vara ifred från de hungriga djuren. Rosor har kunden kvar, men denna säsong har kunden sprejat TricoGarden på dem så i år har de blommat ljuvligt.

 

Vilka perenner ska jag välja?

Min erfarenhet är att det finns många perenner du kan använda som inte gillas av rådjur. Dock måste ändå sägas att vissa regionala skillnader kan förekomma, beroende på hur mattillgången för rådjuren är. på bilden ovan beundrar jag mina rosa jättevallmon. Vallmo är en växtgrupp som inte gillas av rådjur. Jag har fått njuta av mina vallmon i flera år utan att de har blivit uppätna.

 

Giftiga växter

 

Bilden visar Mose Brinnande buske, en fantastisk perenn med vackra blommande spiror. Dock skyddar den sig med eterisk olja som i varmt väder kan ge brännsår om du rör vid den. Giftiga växter brukar även också få vara ifred av rådjur.

Typexempel är:
– Fingerborgsblomma
– Stormhatt
– Trolldruva
– Löjtnantshjärta
– Fänrikshjärta

 

Torktåliga fjärils- och biväxter

 

Denna kategori av växter älskar jag! Inte nog att rådjuren ratar dem, de lockar till sig fjärilar också och dessutom är de torktåliga! Dessa växter kommer att vara morgondagens vinnare. På bilden ovan ser du ett mycket bra exempel: bolltistel. Flera av de dessa växter blommar i blåa toner och rätt ofta har de även ett bladverk som är silvrigt.

Exempel på växter här är:
– Lavendel
– Kantnepeta
– Anisisop
– Himmelspira
– Stenkyndel
– Purpurmejram
– Malört
– Stäppsalvia
– Brudslöja
– Allium millenium (årets perenn 2021)

 

Prydnadsgräs

 

Lyckligtvis kan du plantera prydnadsgräs i din trädgård och du vet att de får vara i fred från rådjuren. Prydnadsgräsen ger en ny dimension i din trädgård så det är en viktig växtgrupp. Gräsen tillför en rörelse; vinden tar tag i gräsen och du får en böljande rörelse. Gräsen ger också en volym och en höjd i rabatterna.

 

Övriga perenner

 

Jag har valt att inte kategorisera dessa perenner utan de får vara i den övriga gruppen. De platsar inte riktigt in i grupperna ovan. Det kan vara ex en perenn som är torktålig med ej en fjärils- och biväxt,  På bilden ser ni Temynta, även den en fjärilsväxt, men den är inte så torktålig så därför hamnar den här. En stor grupp av perenner som rådjuren lämnar ifred är Irisar; trädgårdsiris och strandiris, även vivor brukar få blomma ifred. ja, listan kan göras lång här.

Mera exempel är:
– Purpurklätt
– Irisar
– Vivor
– Dagliljor
– Funkia
– Ormbunkar
– Finnslide
– Perenn solros
– Pärleternell och Ulleternell

 

Boka trädgårdskonsultation

Det går bra att boka trädgårdskonsultation redan nu. Fördelen att göra en konsultation nu är att du vet vilka växter du ska plantera redan på våren och du kommer igång snabbare utan att du förlorar mycket tid på säsongen. Har du också problem med rådjuren? Eller du kanske har en tråkig slänt som du inte vet vad du ska göra med? Din trädgård behöver ett lyft, den saknar det lilla extra? Ta kontakt så lyfter vi din trädgård till en ny nivå!

 

Ha en fin dag! /Kenneth

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0