Fixa häcken med Norrlands buxbom

jun 2, 2020 | Inspiration, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård

Måbär, Ribes alpinum, brukar kallas för Norrlands buxbom för att den är härdig i praktiskt taget i hela Sverige och är lika lätt att formklippa som buxbom. Jag har flera häckar av måbär på torpet och jag har bara positiva saker att säga om måbär. Dessutom tycker jag att den passar väldigt bra in i miljön på torpet.

Så varför ska man välja måbär som häck? En fantastisk fördel som måbär har är att den grönskar mycket tidigt på våren. När nästan ingen annan växt har fått blad grönskar den med en ljus lockande grönska. Ja, en otroligt fin häck tidigt på våren. En annan mycket viktigt fördel är att den planteras från soligt till skuggigt läge, klarar av torka och väta. De senaste somrarna har varit mycket torra och torktåliga växter blir alltmer viktiga för att vi ska kunna ha gröna trädgårdar i framtiden.

Det finns ännu flera fördelar med måbärshäck. Den växer snabbt. Ja så snabbt att du måste vara beredd att klippa den flera gånger per år. Det kanske någon tycker är en nackdel i och för sig, att det blir mera klippjobb. Men jag tror de flesta som vill ha en fin klippt häck inte har något emot lite extra jobb. Måbär får också fin höstfärg, den får en ljusgul nyans. Och slutligen, rådjuren eller harar gillar den inte!! Mina ligusterhäckar blir alltid varje vinter attackerade av dessa djur, men måbären får stå ifred.

Måbärshäckar är inte några riktigt höga häckar, jag skulle säga knapp 1,5 meter hög. Vill man ha högre häckar jag då måste du välja en annan sort, exempelvis avenbok. Välj gärna sorten ’Schmidt’. Den är mera resistent mot sjukdomar. Måbär, Ribes alpinum, hör till samma släkte som vinbärsbuskarna, och det kan man se på utseendet på bladen.

Och glöm inte; det är mycket snyggt att ha häckar även inne i trädgården, inte bara som avgränsning mot gatan eller mot grannen. På så sätt kan du enkelt skapa trädgårdsrum.

Lycka till!

 

Handla här!

Läs mera här!

En trädgård växer fram

En trädgård växer fram

Att utveckla en trädgård   Ni som har följt mig på bloggen och på instagram vet redan att vi...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0