Trädgårdskalendern – September

sep 2, 2022 | Trädgårdskalendern

 

Tips från trädgårdskalendern för september

 

Det är september och vi känner i luften att hösten är på gång. Men denna månad är en utmärkt månad för trädgårdsfix. Och nu får vi också börja skörda frukt och bär, och det är dags att sätta lök och förbereda för nästa trädgårdsår.

 

Skörda trädgårdens frukt, bär och grönsaker

Nu får du verkligen lön för all möda som du lagt ner i ditt trädgårdsland och bärträdgård. Det är dags att börja skörda och plocka fram de bästa recepten på äppelkaka och krusbärssylt.

 

 

Plantera 

September är en mycket bra månad för att plantera i trädgården. Det är fuktigare i jorden och växterna hinner bra att rota sig inför vintern. I september är det också dags att botanisera bland lökväxterna och plantera dessa så att du får en färgsprakande trädgård på våren.

 

Beskär buskar och träd

Under JAS-perioden (juli-augusti-september) går det bra att beskära både buskar och träd.  Om du beskär äppelträd under JAS, skjuter de minder vattenskott än om du beskär under vårvintern. Kom även ihåg att gallra dina bärbuskar. Yngre grenar ger bättre skörd.

 

Reparera gräsmattan

Har du fått skador på din gräsmatta är det perfekt tid att reparera. Det är fuktigt ute och fröna hinner gro och etablera sig innan vintern kommer.

 

Dela och flytta växter

Behöver du flytta en buske eller kanske ett litet träd, kan du göra det nu. Även dela perenner går bra under hösten.

 

Ta upp knölar

Exempelvis dahliaknölarna ska tas in innan första frosten. Förvara dem mörkt, svalt och frostfritt. Även medelhavsväxter ska också tas in. Olivträdet mår bra att gå en liten frostknäpp innan du tar in det.  Då kommer det också blomma nästa säsong.

 

 

Rensa ogräs

Rensa ogräset nu i september så kommer du ha mindre av det på våren. Det lönar sig!

 

Lycka till i trädgården!

/Kenneth

 

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0