Trädgårdskalendern – April

mar 28, 2022 | Trädgårdskalendern

Trädgårdskalender | Sandborgs Trädgård

 

Tips från trädgårdskalendern för april

 

April. En månad som jag förknippar med fest och födelsedagar. Jag fyller år i april och många av mina vänner och släkt fyller också år i denna vårmånad. Men i övrigt kan april vara en lurig månad. Alla har ju hört talas om aprilväder; ena dagen skönt vårväder som kan till nästa dag bytas ut till snöfall och kallt vinterväder. De sista slagen mellan vinter och vår sker i april, och än så länge har alltid våren vunnit! Här kommer lite tips på vad du kan pyssla med i trädgården i april.

 

Skydda växter mot stark vårsol

Om du inte ha skyddat dina städsegröna växter från stark vårsol är de i stora fara. Risken är nu att de kommer att brännas och bli torra och bruna om tjälen fortfarande finns i marken. Det här är ju förstås olika var någonstans du bor i Sverige. Men ju längre norrut du bor desto större problem kan du ha. Mitt torp ligger i Sörmland och de senaste vintrarna har tjälen inte varit djup och i stort sett borta i april, så hos mig kan de städsegröna växterna ta upp vatten ur jorden. Du skyddar enkelt med säckväv eller fiberduk.

 

Rensa ogräs och titta efter mördarsniglar när du städar rabatterna

När de första skotten på perennerna i rabatten kommer upp är det hög tid att börja städa upp och jordförbättra. Jag brukar göra så att jag klipper de gamla perenndelarna fint och låter det vara kvar i rabatten och lägger på lite ny jord och gödsel. På så sätt får du en gratis jordförbättring.

Passa på och rensa ogräs när du ändå jobbar i rabatten. Ogräset är på hugget och ju snabbare du är på det, desto bättre. Titta efter mördarsniglar och se om du hittar några gömda snigelägg.

 

Ge näring till krukväxterna

Du har säkert börjat ge så smått näring åt dina krukväxter redan i mars, men i april när ljuset är tillbaka på allvar är det hög tid att öka dosen, och även vattningen. Ge en liten dos näring varje gång du vattnar, i stället för en större dos en gång i veckan. Precis som mänskan mår växterna bra att få mat lite men ofta istället för mycket och sällan.

 

Pimpa med vårväxter

Det finns en hel del vårblommor som tål kalla natten, jag tom frost.  Penséer, tusenskönor, förgätmigej, påsk- och pingstliljor eller andra lökväxter. Vi är hungriga på färg efter en vinter så pimpa upp din entré och uteplats med härliga vårblommor. Var dock beredd med Tricogarden. Exempelvis pensér är mycket populära bland rådjuren.

 

Penséer | Sandborgs Trädgård

 

Ta fram dina dahliaknölar och fröså sommarblommor

Har du övervintrat dina dahliaknölar är det dags att börja väcka dem till liv. Jag brukar först plantera dem i en kruka och driva upp dem inomhus. Dahlior är väldigt frostkänsliga så du får vänta ett tag till innan du planterar ut dem. Att driva upp dem inomhus får du också en tidigare blomning.

Så även dina sommarblommor om du inte gjort det ännu. Vissa som ex vallmo kan du så direkt på plats om jorden har blivit varm, och det kan den vara i slutet av april på skyddade platser och i södra Sverige.

 

Gödsla trädgården

Om det är varmt i april och knopparna sväller och gräset har börjat växa kan du gödsla din trädgård. Både buskar och gräsmattan mår bra av att få en extra boost nu på våren. Har det varit kallt, vänta ett tag till och kanske gödsla i maj.

 

Beskär rosor och lavendel

Det gamla talesättet säger att när björken har musöron är det dags att beskära dina rosor. När du klipper ner dina rabattrosor (floribunda eller T-hybrid rosor) försök lämna ca 3-5 ögon kvar ( ca 15-30 över marken) Busk- och klätterrosor klipper och gallras mera som andra buskar.

Jag brukar klippa mina lavendelplantor ungefär samma tid som rosorna. Jag tycker att det viktigt att klipp inte lavendel för tidigt, så vänta och gör det samtidigt med dina rosor.

 

Gå igenom dina redskap

Om du inte gjorde det i höstas, så är det dags att rengöra, slipa och tvätta dina redskap. Även dina krukor ska tvättas. För snart är det dags att börja använda dem igen!

Gör även en inventering på dina busk- och perennstöd och ställ ut stöden där du vet de behövs. Det blir mycket snyggare och naturligare om du gör det i god tid.

 

Vänd komposten

Lufta, gräv och rör om i komposten. Lägg färdig kompost på odlingarna. Färdig kompost är en mycket bra näring och utmärkt för att jordförbättra rabatterna.

 

Fixa till trädgårdslandet


De som har ett trädgårdsland är det dags att förbereda landet, om jorden har rett sig. Jag saknar dock ett på torpet, men tanken är fixa till ett kryddland som första steg.

 

Trädgårdsland | Sandborgs Trädgård

 

Vissa grönsaker kan du redan så nu om jorden är varm. Dock kan det vara klokt att täcka med fiberduk vid den här tiden av året

är jorden reder sig är det dags att förbereda landen, brukar det heta. Testa med några spadtag – om jorden inte klibbar fast är det dags. Gödsla för att förbättra jorden. Lerjord blandar du ut med kompost och barkmull. I sandjord används kompost och kogödsel.

Precis som med sommarblommor kan du förså grönsaker som du planterar ut när frostrisken är över.

Vill du odla potatis är det dags att förgro dem på en sval och ljusplats.

Jordgubbar kan planteras ut.

 

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0