Trädgårdskalendern – Mars

feb 28, 2022 | Trädgårdskalendern

Trädgårdskalender | Sandborgs Trädgård

 

Tips från trädgårdskalendern för mars

 

Mars. Vårdagjämning. Ljuset är tillbaka. Nu börjar det på allvar klia i trädgårdsmästarens fingrar. Man vill odla och börja påta på i trädgården. Men mars är även en månad där vintern och våren kämpar mot varandra. Snöoväder varvas med vackra vårdagar – minusgrader med sköna dagar där snön smälter och det droppar från taket. Här kommer några tips vad du kan göra i mars månad.

 

Så dina fröer

Du kanske redan har börjat med frösådder i februari. Om inte så är det dags att börja på. Läs på fröpåsarna hur djupt fröna ska sättas och är mars månad rätt tid eller ska du vänta ytterligare. På marknaden finns det massor med hjälpmedel för att du ska lyckas med dina frösådder; drivhus, värmemattor, växtlampor, såjord, perlit, vermekulit osv.

Prova gärna fröer från vår egna frökollektion. Titta in i webbutiken, klicka här!

 

 

Frösådd | Sandborgs Trädgård

 

Väck dina pelargoner och ta sticklingar

Om du gör som jag och övervintrar dina pelargoner är det dags att väcka dem till liv. Plantera om dem i god och näringsrik jord, eventuellt plantera om i större kruka, lite näring och börja vattna så smått lite mera.

Passa också på och ta sticklingar av dina favoriter så att du har rikligt av dem när sommaren kommer. När jag tar sticklingar försöker jag klippa en ca 6-10 cm lång stickling. Jag planterar ner sticklingen en kruka med såjord uppluckrad med perlit och en plastpåse på så att det blir som ett litet miniväxthus. Var försiktig med vattningen. Risken är stor att sticklingen ruttnar om den får för mycket vatten. Jag brukar också använda mig av torvbriketter. Då är risken för övervattning mindre.

Är du sugen på torpets pelargonsticklingar? Håll utkik, vi släpper ett begränsat antal sticklingar till försäljning!

 

Ge trötta krukväxter en vårboost

Vintertrötta krukväxter börjar nu på allvar vakna till liv i och med att ljuset är tillbaka på allvar. Du kanske redan har börjat så smått och planterat om vissa krukväxter i februari, och nu i mars är det bara att fortsätta jobbet. Jag brukar byta ut jord, gödsla och vid behov även plantera om till en större kruka.

Precis som med pelargonerna kan man även ta sticklingar. Jag har många sorter av palettblad så nu är en bra tid att ta sticklingar. Ampellilja och elefantöra är några till som jag brukar ta sticklingar av.

 

Beskär äppel- och päronträd

Det är hög att börja beskära sina äppel- och päronträd. Körsbärs- och plommonträd får du vänta med till JAS-perioden (jul-augusti-september).

När jag beskär jag har en ordentlig sekatör, två sorters grensågar, skyddsglasögon och en säker stege. Läs noga på hur du ska beskära. Om du känner att du inte har koll, hyr in en trädgårdsmästare som vet hur det ska beskäras.

Även många andra träd, häckar och prydnadsbuskar kan du beskära nu. Jag tycker det är viktigt att du försöker föryngringsbeskära dina prydnadsbuskar med jämna mellanrum, ja kanske lite varje år. Då ser de friska ut och blommar rikligt.

Behöver du hjälp med beskärning eller intresserad av någon annan trädgårdstjänst, läs här vad vi kan erbjuda!

 

Täck känsliga växter

Trots att vädret kan vara rått och kallt i mars, är solens strålar varma och rent ut sagt livsfarliga mot städsegröna växter. Om du inte har skyddat dem mot solen i februari, så måste du genast ut och skydda med ex säckväv eller fiberduk så att de inte drabbas av s.k frystorka och blir gula och fula.

 

 Börja städa trädgården varsamt

Tillåter vädret och snön har smält och det har torkat upp, kan du försiktigt börja städ trädgården. Främst räfsa gräsmattan om den har torkat upp och inte känns blöt när du går på den. Rabatterna skulle jag vänta med ytterligare. För köldknäppar kommer i mars. Om du ser att vissa perenner är på väg upp kan du klippa bort det gamla vissna. Men var försiktig så att du inte skadar de nya knopparna.

Rotogräset kan redan börja växa i slutet av mars om det har varit varmt och vackert väder. Ta tag i det så fort som möjligt så blir problemen mindre senare på säsongen. Detsamma gäller sniglarna. Vissa sniglar är vårpigga så håll uppsikt om du ser några så håll efter!

 

Glöm inte att njuta!

 

vårkrokus | Sandborgs Trädgård

Fira att våren är kommen och fixa till en trevlig vårkruka vid entrén. Och njut av den första fikan i vårträdgården. De första vårlökarna har säkert också kommit upp och blommar, likaså vintergäcken om det finns i din trädgård. Ta in kvistar från fruktträden eller prydnadsbuskar och du får en blommande bukett av kvistar.

 

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0