Trädgårdskalendern – Januari

jan 2, 2022 | Trädgårdskalendern

Trädgårdskalender januari | Sandborgs Trädgård

 

Tips från trädgårdskalendern för januari

Än är inte julhelgerna riktigt förbi, och än kan vi njuta av julbelysningen i trädgården. Det är mörkt ute, men det har faktiskt redan vänt, sakta men säkert blir dagarna längre. Trädgården ligger i vila, men det finns saker vi kan göra så länge vi väntar på ljusare tider och solens strålar. Här kommer några tips och råd som kan vara nyttiga att göra i januari.

 

Glöm inte att skydda dina städsegröna växter mot vårsolen

Redan i slutet av januari börjar solens värma så mycket att det kan ska de städsegröna växterna (barrväxter framför allt). Jag brukar skydda växterna genom att täcka dem med en säckväv eller fiberduk så att solens strålar inte kommer åt att skada dem.

 

Trampa till eventuell snö kring fruktträdets stam och kontrollera stamskydden

Om det har snöat trampar jag ner snön runt stammen på unga fruktträd och även andra prydnadsträd så att inte sork och möss har möjlighet att skada stammen. Se samtidigt till att alla stamskydden sitter på plats och även att alla skydd på buskarna är ok.

Passa på och skaka bort eventuell tung snö från buskarna. Risken är stor att grenar bryts eller att buskarnas form tar skada om den tunga snön får ligga kvar på buskarna.

 

Samla inspiration och börja beställa

Köp hem trädgårdstidningar, håll koll på bloggar, sociala medier och tv-program så att du är full med inspiration till säsongen drar i gång på allvar. Jag köper gärna hem tidningar och bläddrar och drömmer mig bort. Böcker är också en mycket bra inspirationskälla. Min bästa bok är ’Perenner’ av paret Hansson.

Har du redan bestämt att du ska plantera större exemplar av träd? Då bör du nog planera att beställa. Större exemplar av buskar och träd kan vara svår att få tag på och då lönar det sig att vara ute i god tid.

Det är också hög tid att beställa fröpåsar om du inte redan gjort det. Har du sett min frökollektion? Klicka här så kommer du till webbutiken där du kan botanisera i mitt sortiment.

 

Gör vackra islyktor

Att göra islyktor och frysa in kottar, kvistar eller rönnbär är mycket dekorativt. Allt för att lysa upp mörka januarikvällar!

 

Köp tulpaner

Efter alla julhelger är det nu högsäsong för tulpaner. Köp hem knippen som sprider glädje. Och köp svenskodlat!

 

 

Titta till dina övervintrade växter och gå igenom dina trädgårdsredskap

Gör en runda och kontrollera att alla växter som du har stuvat undan för övervintring i garage och förråd ser okej ut. Glöm inte att titta till dina dahliaknölar. Det är lätt hänt att man glömmer sina dahliaknölar, det har jag gjort ett antal gånger.  Ser de lite torra ut kan du försiktigt duscha dem med en vattenspruta.

Om du inte redan har gjort en översyn av dina trädgårdsredskap är det läge att göra det nu under vintern. Slipa och smörja redskapen så att de håller längre. Jag brukar vara extra noga med min kära sekatör som börjar få några år på nacken, men med genomgång och service är den lika bra ännu.

 

Ställ dina krukväxter så ljust som möjligt

Även om det sakta men säkert blir ljusare är det fortfarande mycket mörkt i januari. Vattna dina krukväxter sparsamt och försök ställ dem så ljust som möjligt. Eventuellt kan du behöva extra belysning till dina mest krävande krukväxter.

Krukväxterna mår bra av att du sprejar vatten på dem. På så sätt höjer du också luftfuktigheten. Inomhusluften är mycket torr under denna tid på året.

 

Glöm inte fåglarna

Våra fina vänner småfåglarna behöver hjälp med mat till vintern. Mata gärna småfåglarna med fröer, nötter och talgbollar. Det kommer att bli mycket uppskattat och du får också glädje av besöken i din trädgård. Du kan även göra din egen fågelmat. Det finns massor med recept men om du klickar här ser du ett bra recept från Blomsterlandet och hur du kan paketera fågelmaten fint!

 

Ha en trevlig dag vänner! Och har du själv några nyttiga tips på vad du själv brukar göra i januari, berätta gärna i kommentarsfältet!

/Kenneth

 

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0