Växtporträtt: Septembersolros

okt 9, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Växtporträtt

 

Helianthus ’Lemon Queen’ – Septembersolros

 

Första gången jag kom i kontakt med septembersolrosen var när jag gjorde min trädgårdsmästarpraktik på Prins Eugens Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm. Det var i slutet på september/i början av oktober och trädgården började gå sakta men säkert i dvala. Dock inte septembersolrosen; den hade sin praktperiod och blommade som aldrig förr.

Floristen på Waldemarsudde använde septembersolrosen flitigt till sina vackra blomsteruppsättningar i slottet. Den är en mycket bra och användbar snittblomma. Så för några år sedan köpte jag ett exemplar och nu har den växt till sig och blommar fantastiskt!

 

Den perenna solrosen ’Lemon Queen’

 

 

Septembersolrosen är en lättodlad perenn. Den vill ha en solig och varm plats i trädgården. Fuktig och näringsrik jord, alltså inte för torrt. Jag har lerjord på torpet som jag har luckrat upp så det verkar funka. Lerjorden binder dessutom fukt och näring.

’Lemon Queen’ ger höjd i trädgården, den blir 150-200 cm hög beroende på läget. Blommorna är rätt små om du jämför med en ettårig solros, ca 5 cm i diameter. Färgen på blommorna är citrongul och de lyser vackert upp hösträdgården. Eftersom den blommar sent, september – oktober lämpar den sig inte i de norra delarna i Sverige. Jag är tveksam att den hinner bomma där.

 

Goda grannar

 

Om du ska anlägga en prärierabatt kan septembersolrosen vara ett bra alternativ om du behöver en växt som ger höjd. Den är väldigt vacker till solbrudar, prydnadsgräs men även exempelvis dagliljor som bildar vackra tuvor med sitt bladverk som kontrast till septembersolrosens upprätta växtsätt. Även blodtoppen kan vara en fin kombination.

Vill du föröka septembersolrosen är delning det lättaste alternativet. Den är som tidigare påpekats en bra snittblomma, men även en bra biväxt. Eftersom den blommar så sent blir den en bra matkälla till våra små vänner.

Ha en trevlig dag!

/Kenneth

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0