Växtporträtt: Revsuga

jun 14, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Växtporträtt

 

Ajuga reptans ’Braunherz’ – Revsuga

 

Är du i behov av en marktäckare som sprider sig snabbt och täcker den nakna jorden med sitt bladverk? Ja, då kan revsugan vara ett alternativ. Den sprider sig snabbt med utlöpare som rotslår sig och bildar fina mattor som blommar överdådigt i maj-juni med korta blåvioletta blomax. Men se upp; du vill inte att den sprider sig in i gräsmattan. Då kan det vara svårt att bli av med den. Så håll uppsikt så att den inte smiter iväg.

Det finns flera olika sorters revsugor, jag har sorten ’Braunherz’ som får rödaktiga blad och kan vara mycket effektfullt även efter blomning om den är på rätt ställe.

 

Lättodlad marktäckare

 

 

Revsugan är lättodlad. Det går att odla den från halv-skugga till sol en mera fuktig jord. Den trivs t.o.m i lerjord vilket är tacksamt här i Sörmland i alla fall. Den bildar som sagt snabbt en matta som ligger tätt mot jordytan, den blir endast 10-15 cm hög.

 

Användning

 

Revsugan används som marktäckare under buskar och träd. Den fin tillsammans med vårblommande julrosor, irisar eller vivor. Den är också fin att använda i stenparti om det inte blir alltför torrt.  Revsugan är också fin att plantera i kruka eftersom revorna bildar ett fint överhäng. Du förökar den enklast genom att gräva upp rotade revor.

Ajuga reptans är absolut ett bra alternativ till marktäckare i din trädgård. Men håll den under uppsikt så att den inte smiter iväg!

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0