Växtporträtt: Purpurklätt ’Oculata’

jun 3, 2021 | Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt

 

Lychnis coronaria ’Oculata’ – Purpurklätt

 

Den ljuvt  bedårande purpruklätten av sorten ’Oculata’ som varken är vit eller rosa, utan vit-rosa! Det här är en mycket speciell sort av purpurklätt som först är nästan helvit när den slår ut, och blir senare mera och mera rosa i mitten. Ungefär som din kind blir när du rodnar. Engelsmännen har förstått det här med att namnge växter, för på engelska kallas den för ’Angel’s Blush’. 

 

En torktålig perenn 

 

Purpurklätten är en torktålig perenn, eller rättare sagt en bienn, dvs en tvåårig växt precis som den kända fingerborgsblomman. Men den frösår sig villigt så du kommer att ha den kvar i din trädgård efter två år. Med sitt gråludna bladverk passar den väl in i en grusträdgård tillsammans med exempelvis lavendel, kantnepeta eller varför inte rosor? De små flata blommorna svävar i luften som minitefat och skapar en romantisk stämning. Dessutom ratas den av rådjuren och sniglarna verkar inte heller tycka om den. Och bara det är en grym bonus i dagens trädgårdar.

Purpklätten vill ha soligt och torrt och för att den ska trivas riktigt bra vill den ha en lätt väldränerad jord.

 

Purpurklätt i fröpåse och som planta

 

 

 

Just nu har jag fina plantor av purpurklätt ’Oculata’ eller ’Angel’s Blush’ i min plantshop. Jag har sått fröer i vintras och de har vuxit och blivit riktigt fina plantor. Dessa kommer att finnas till salu på Öppen Trädgård i juli, eller om du vill komma en annan tid kan du alltid mejla mig på kenneth@sandborgstradgard.se så ser vi om vi kan ordna det.

Det finns även fröpåsar av denna fina purpurklätt och du kan köpa dem i webbutiken, klicka här!

Ha en skön kväll!

/Kenneth

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0