Växtporträtt: Amerikansk trolldruva

maj 30, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt

 

Actaea rubra – Amerikansk trolldruva

 

De röda glänsande bären ser nästan ut som godis. Men se upp! Bären är giftiga och så är hela växten. Men då får den också stå ifred för både rådjur och sniglar. För sniglar verkar det finnas gott om i år med vår blöta och regniga vår. Röd trolldruva är ett bättre namn på denna växt, eftersom utbredningsområdet är större än den amerikanska kontinenten. Den hör faktiskt till samma släkte som höstsilverax och läkesilverax, två perenner som man ofta hittar på handelsträdgårdarna. Men studerar man växtsättet och bladverket på trolldruvan kan man se att visst finns det släktskap.

 

En klassisk woodland-perenn

 

 

Trolldruvan känns igen främst på de röda bären, men den blommar också fint med små vita blommor som sitter i korta ax i maj-juni. Den trivs bäst i halvskugga-skugga och är en klassisk woodlandväxt. Även under buskar och träd är den fin. Fuktigt och mullrik jord vill den ha.   Den är härdig i stort sett hela landet.

Trolldruvan växer långsamt och gillar inte att bli flyttad. Förökning sker med delning eller med frö. Trolldruvan är en perenn som drar till sig uppmärksamhet. På min Öppen Trädgård-dag i fjol fick jag många frågor om den. De röda bären är verkligen fina och jag förstår verkligen att folk undrar vad det är för växt.

Det är skönt med en växt som jag vet får stå orörd både av rådjur och sniglar. Man kämpar många krig i trädgården och då är det bra med trolldruvan som en vapendragare.

Ha en fin dag,

/Kenneth

 

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0