Växtporträtt: Lavendel

apr 27, 2021 | Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård, Växtporträtt

 

Lavandula angustifolia – Lavendel

 

Lavendel, lavendel och lavendel. Jag tror att alla känner till denna perenna halvbuske. Den är helt fantastisk när den blommar och doften av lavendel sprider sig i trädgården. Dessutom kan du skörda lavendeln och göra doftpåsar, lavendelsocker och annat roligt.

 

Soligt, varmt och torrt

Lavendel vill ha en varm och solig plats i trädgården. Den gillar inte tung lerjord, utan vill ha lättare jord. Så om du har en lerjord måste du bearbeta den så att den blir väldränerad. En av lavendelns värsta fiende är just vinterväta och att det blir för blött på vintern och våren. Då har den svårt att överleva. Men med en väldränerad jord slipper du det bekymret.

Traditionellt har man använt lavendel till låga häckar. Men att plantera den i grusträdgårdar tillsammans med andra torktåliga växter är mycket effektfullt. Även att plantera lavendel i gamla murar är mycket vackert.

 

Goda grannar

Många förknippar lavendel tillsammans med rosor. Och visst, det är mycket effektfullt och passar bra ihop estetiskt. Men rosor och lavendel vill har olika jordar. Rosor vill har näringsrik jord, lite lerhaltig och fuktig jord. Lavendel näringsfattig, väldränerad och mera sandig jord.

Kombinera gärna lavendeln med andra fjärils-och biväxter som exempelvis stenkyndel, bolltistel, anisisop. Och om du kombinerar med rosor, försöka ha lavendeln vid rabattkanten och när du gödslar rosorna undvik att gödsla lavendeln.

 

Det finns olika sorter av lavendel:
– Alba, vitblommande.
-Hidcote, blå blomfärg och fint silvergrått bladverk.
-Munstead, blålilablommande. Lämpar sig väl till häckar.
-Rosea, rosablommande.

 

Klipp ner lavendeln på våren rätt kraftigt så att du får en kompakt kudde. Du kan också klippa ner axen efter blomningen så att du får en silverskimrig fin buske. Förökning sker med sticklingar eller med frö. Om du frösår lavendel måste fröna stratifieras, dvs köldbehandlas och det gör du enklast i kylskåpet.

Lavendel Munstead är en nyhet i Trädgårdsmästeriet och kommer att finna på Trädgårdsdagen på torpet den 15:e maj. 

Ha en fin dag,

/Kenneth

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0