Primula denticulata – Bollviva

 

Februari, fortfarande inget snö eller kyla. I helgen lyste solen över trädgården och det kändes verkligen som vår. I slutet av april, i början av maj dyker bollvivan, Primula denticulata, upp i rabatten. Det här är en av mina absoluta vår-perenn-favoriter. Dessutom låter rådjuren den vara ifred!

En bedårande lundväxt

 

Den lilla skönheten klassas som en lundväxt, dvs den trivs bäst i halvskugga och vill inte ha för torrt. Sorten som jag har i min trädgård kommer ursprungligen från Waldemarsudde och färgen på denna är mycket mildare och mera pastell är de sorter man normalt brukar se på handelsträdgårdarna. Jag älskar den milda fina färgen. På engelska heter bollvivan ’Drumsticks’. Och det förstår jag. Bollvivan ser verkligen ut som trumpinnar när den slår ut i blom, och det gör den i april-maj. Den blir ca 20-40 cm hög. Efter blomningen breder sig bladen ut och kan bli tom upp till 20-25 cm långa. De kanske inte är så dekorativa i rabatten, så här är det viktigt att samplantera med något som tar fokus bort från bollvivans bladverk. Allra finast är den under ett buskage där den kan lysa upp på våren.

 

Självklar perenn i Trädgårdsmästeriet

 

Bollvivan är lätt att föröka och det gör du på hösten. Du delar helt enkelt tuvan genom att först gräva upp tuvan och sedan försiktigt dra och separera bladrosetterna från varandra. Jag har haft glädjen att ha bollvivan nu i många år i trädgården. Den har växt till sig och jag krukar in varje år in några exemplar som finns till salu. Och visst vill även ni ha ett exemplar av en bollviva vars ursprung är från Waldemarsudde?

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0