Växtporträtt: Trädgårdsiris

jan 4, 2021 | Irisar, Perenner, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård

Iris Germanica 'Schoolboy Heart' I Sandborgs Trädgård

Iris germanica – Trädgårdsiris

 

En av mina absoluta favoriter i trädgården är trädgårdsiris. Den passar perfekt i min trädgård, den vill nämligen ha soligt och torrt och det får den i min sluttande trädgård mot söder. Jag kan säga att jag nästan har blivit en samlare av trädgårdsirisar. Mina första sorter har jag tyvärr inga namn på, men de senare har jag. Nedan kommer jag presentera flera av mina trädgårdsirisar. Rabattiris (Iris sibirica) tar vi en annan gång.

Visste du förresten att Iris var enligt den grekiska mytologin gudarnas budbärare och regnbågens gudinna? Javisst! Och det är därför det finns trädgårdsirisar i så många färger. 

 

Plantera ytligt

 

Trädgårdsiris vill ha väldränerad något lerhaltig jord. Soligt och torrt vill den ha. När du planterar trädgårdsiris ska jordstammen ligga på jordytan, dvs du planterar dem väldigt ytligt. Dela på dem bör du göra med jämna mellanrum, annars kan de sluta blomma. En annan orsak varför blomningen uteblir kan vara just att de har hamnat för djupt. Då kan du försiktigt lyfta upp den med en grep och fylla på med jord underifrån. Bladen är svärdslika och de kan vara en fin kontrast till andra perenner. Nedan ser du några av mina trädgårdsirisar vars namn jag inte har. Det två översta kommer att finnas till salu i mitt lilla trädgårdsmästeri i nästa år.

 

 

Goda grannar

 

Trädgårdsiris är mycket fint ihop med rosor eller med pioner. Det är lätt att kombinera andra växter med trädgårdsirisar eftersom de finns i alla dess färger. Ex nästan svarta trädgårdsirisar är väldigt läckert tillsammans med silvriga växter, de som går i blått är fint att kombinera med andra blåa perenner osv. Trädgårdsiris blommar i juni, början på juli och höjden varierar mellan 70-110 cm.

 

Amerikanska trädgårdsirisar – en raritet

 

Jag har samlat på mig några amerikanska irisar. Dessa kommer från ett företag som heter i Schreiner’s och finns uppe i Oregon, USA.  Vad är det som är speciellt med amerikanska irisar? Jo, de har flera och större blommor än  ’vanliga’ trädgårdsirisar. Eftersom de importeras från USA är också priset högt på dem, från ca 200 kronor och uppåt. Härdigheten kan också vara något sämre, men i skyddat läge ska det inte vara något problem, åtminstone inte i Stocksholmstrakten. Därför kan det vara klokt att skydda en nyplanterad amerikansk iris första vintern.

 

 

Ovan ser ni ett kollage av mina amerikanska irisar. Ofta har de också  spännande namn. Jag är glad att några av dem har vuxit till sig så att jag kan erbjuda dem i mitt lilla trädgårdsmästeri i nästa år. Besöker du mig på en Öppen Trädgård kan du köpa en amerikansk iris till ett mycket bra pris.

Sorterna jag har är från vänster uppe:
Schoolboy heart (finns till salu i nästa år)
Dangerous mood (finns till salu i nästa år)
Cold as ice
About town

 

 

Den här skönheten är rätt ny i min trädgård och heter Red Orchid. Den har en fantastisk färg och du kan inte låta bli att stanna till och beundra den. Den kommer också att finnas till salu i mitt trädgårdsmästeri i nästa år.

Jag hoppas ni bli inspirerade att plantera några irisar i er trädgård. Ni kommer inte att bli besvikna. Och att färgmässigt kombinera trädgårdsiris med andra växter att en lätt uppgift eftersom de finns i alla dess färger.

Ha en fin dag!

/Kenneth

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0