Ett besök på Sofiero

okt 13, 2022 | Trädgårdsrestips

Sofiero | Sandborgs Trädgård

 

Sofiero slott och slottspark

 

I somras besökte vi Sofiero med dess alldeles underbara slottspark som ligger utanför Helsingborg. Häng med i detta blogginlägg och kika på bilder därifrån, men först tar vi lite historia. Och den innehåller kunglig glans!

 

Kungligt sommarslott

År 1864 besökte prins Oscar och hans Sophia Helsingborg och blev helt förälskade i trakten. De köpte ett hemman strax utanför Helsingborg med utsikt över Öresund och där började de bygga upp sitt sommarslott Sophie-ro. Två år senare kunde de äntligen flytta in till sitt efterlängtade sommarslott, och spenderade de många fina somras tillsammans.

År 1905 ger Oscar och Sophia Sofiero till sonsonen prins Gustav Adolf som bröllopsgåva när han gifter sig med Margareta från England. Och det är nu slottsparken utvecklas. Båda är genuint i intresserade av trädgård. Margareta, som är van med engelska trädgårdar är kunnig och är själv med i arbetet och uppbyggnaden är av trädgården. Många växter planteras och de samlar på sig otaliga sorter av rhododendron, som än idag Sofiero är känt för.

Varje år besköer 10 000-tals trädgårdsintresserade parken. Jag tycker att det är ett självklart trädgårdsmål om du vill uppleva vackra svenska parker/trädgårdar. Sofiero ligger endast några kilometer utanför Helsingborg, som jag tycker är en mycket trevlig stad. Där finns det många alternativ till hotellövernattning.

Nedan visar jag lite av bilderna från vårt besök på Sofiero.

 

Växthus och trädgårdsfluff

 

Sofiero | Sandborgs Trädgård

 

Det finns flera växthus/orangerier på Sofiero. I detta som syns på bild fanns det gamla vinstockar, ett annat hade de ett trevligt trädgårdscafé. En hel del häckar, parterrer blandat med rufsigt trädgårdsfluff finns det mycket. Påminner mig mycket om engelska trädgårdar med strama häckar som bildar trädgårdsrum, blandat med lite rufsiga och rikt blommande perenner som är ordnade i färg.

 

Sofiero | Sandborgs Trädgård

 

Sofiero | Sandborgs Trädgård

 

Sofiero | Sandborgs Trädgård

 

Sofiero | Sandborgs Trädgård

Slottet och fina skånska längor

Själva slottet är ett rätt litet slott i tegel. Ett charmigt slott, men det är ändå slottsparken som spelar huvudrollen. Andra fina byggnader finns på området som påminner oss att nu är i Skåne. Det är så vackert och annorlunda än Sörmland och Stockholm som jag är van med. Älskar Skåne! Och Sofiero är fantastiskt. Det blir flera resor dit!

 

Sofiero | Sandborgs Trädgård

 

Sofiero | Sandborgs Trädgård

 

Sofiero | Sandborgs Trädgård

 

Jag hoppas ni tycker om Sofiero lika mycket som jag och att ni har fått inspiration av bilderna. Och kanske ni till nästa år planerar in en resa till Skåne och just Sofiero?

Ta hand om er!

/Kenneth

 

Handla här!

Läs mera här!

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0