Drömmarnas park – Drömparken i Enköping

dec 12, 2020 | Trädgårdsrestips

 

I september månad var jag på en trädgårdsinspirationsresa till Enköping. Jag tyckte att jag behövde en liten vitaminkick till min trädgårdsdesign och målet var att besöka Drömparken med sina stora perennplanteringar. Och det var ett kärt återseende. Under min studietid i Enköping när jag gick trädgårdsmästarutbildningen så var Drömparken ett ständigt återkommande inslag på våra växtvandringar.

 

Design av Piet Oudolf

Drömparken är ritad av den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf. Han fick uppdraget av den tidigare stadsträdgårdsmästaren Stefan Mattson och parken invigdes 1996. Varför den fick namnet Drömparken är att parken innehåller Piets favoritplantor, hans drömplantor.

 

Piet Oulolf har gjort uppdrag lite överallt i världen. I New York har han ritat Battery Park och High Lane, i Sverige har han skapat Perennparken i Skärholmen och De fyra årstidernas park i Sölvesborg. Och Drömparken i Enköping förstås.

 

Drömparkens kännetecken

 

 

Parkens kännetecken är starka former och kontraster. De höga cylinderformade bokhäckarna syns nästan över hela parken. När Piet skapade parken försökte han efterlikna naturen. För att förstärka detta är perennerna planterade i stora täta sjok i ett oregelbundet mönster. På så sätt förstärks den naturliga känslan. Häckarna och de höga perennerna ger parken en finstämd rytm och färg.

 

 

Parken byter skepnad under säsongens gång, från lökblomningen på våren till de torkade frökapslarna på vintern. Jag rekommenderar dock att åka och titta på parken på sensommaren/hösten när de stora perennerna är i full blom. Här kan du hitta kombinationer även till din egen trädgård.

Vilken är din favoritpark? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Ha en fin dag,

/Kenneth

 

Handla här!

Läs mera här!

Inga resultat hittades

Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0