Odla perenner från frö

feb 9, 2022 | Frösådd, Inspiration, Perenner, Sandborgs Trädgård

odla perenner | Sandborgs Trädgård

 

En av mina passioner i mitt trädgårdsmästaryrke är att odla perenner. Tidigare delade jag perenner från trädgården och det gör jag fortfarande. Men nu har också också börjat odla från frö i den mån jag har plats.

Att odla från frö har sina fördelar. Det är billigt och du får många plantor. Perenner är dyra i inköp och ska du fylla en stor trädgård med nya växter behöver du en stor plånbok. Vill du spara pengar, kan att odla från frö vara ett alternativ för dig. Om du odlar från frö kan du också hitta roliga sorter som du inte hittar i handelsträdgårdarna. Dock behöver du tålamod. Men vi trädgårdsmästare brukar ha gott tålamod, det hör till yrket!

Även jag lär mig hela tiden nya saker om att så perenner från frö. Här berättar jag mera om hur jag har lyckats och vilka frön jag har satsat på.

 

När kan jag så perenner?

Det som är bra med perenner är att du kan fröså dem under en lång period till skillnad från sommarblommor. Sommarblommar vill du ska blomma under sommaren och då behövs de sås under vårvintern eller direktså under våren. Perenner kan du generellt så från februari till september.

Jag brukar börja så inomhus i februari, mars. Om du gör det tidigt kan det också finnas goda möjligheter att perennerna som du driver upp hinner blomma redan första säsongen. Jag har fått anisisop, borstnejlika, bolltistel och purpurklätt att blomma redan första säsongen.

Jag har också testat att så utomhus i en pallkrage under sensommaren. Då sådde jag fingerborgsblommor och akleja i rader som i ett grönsaksland och resultatet blev mycket fint!

 

Vilka frön ska jag satsa på?

Det finns massor med frön att välja mellan och ibland kan det vara svårt att välja. Jag brukar dock hålla mig till frön som är relativt enkla att driva upp och att jag får ett resultat. Min uppfattning är att perenner som självsår sig villigt är också perenner som är lätt att driva upp från frö. Jag har en egen frökollektion som består mestadels av perennfrön och de sorter jag har valt är just sorter som ska vara enkla att odla.

Om du är en expert och vill utmana dig själv, jag då finns det förstås massor att välja mellan.

 

Att så inomhus

Fördelen med att så inomhus i februari/mars är att du får fina plantor redan till sommaren och att vissa sorter redan hinner blommar första säsongen. Jag väljer att så i en sålåda i vanlig såjord. Jag brukar blanda upp såjorden med lite vermikulit så att jorden blir ännu mera luftig. Jag brukar fukta jorden innan jag strör ut fröna. Placera ut fröna med jämnt avstånd.  Det kan vara lite svårt med de minsta fröna, men då du blanda fröna med lite sand och på så sätt är det lättare att strö ut dem jämt.

 

odla perenner | Sandborgs trädgård

 

Hur djupt fröna ska placeras är lite olika, men ju mindre frö desto grundare brukar vara en bra regel. Små frön brukar vara ljusgroende.  Nu har jag även placerat frön till bolltistel grunt och det har funkat hur bra som helst. Jag brukar dock strö lite lite jord ovanpå, så lite att jag nästan ser fröna.

Täck med klarplast med lite hål i, så att fukten hålls kvar. Jag använder mig av värmematta och extra växtbelysning. Värmemattan värmer upp jorden så att fröna gror snabbare. När väl fröna har grott tar jag bort värmemattan och plasten. Annars är risken att de späda plantorna får för varmt eller möglar pga hög luftighet. Hur länge det tar tills fröna gror beror på vad du sår.

När de små plantorna har fått sina karaktärsblad är det dags att skola om dem till egna krukor med näringsrikare jord. Var försiktig när du skolar om. När du planterar om fröplantorna, rör bara vid rötterna och hjärtbladen, inte karaktärsbladen eller stjälkarna.

 

odla perenner | Sandborgs Trädgård

Purpurklätt odlad från frö.

 

Så utomhus

I somras sådde drev jag upp perenner från frö i en tom pallkrage. Har du inte det, går det lika bra att använda sig av krukor. Du använder dig att samma teknik som vi sådd inomhus. Är du orolig att sådden ska torka, strö gärna lite vermikulit över, vattna och sist en fiberduk så att fukten hålls bättre kvar. Var noga med att hålla en jämn fukt. Det ska inte vara för blött, och det får inte torka ut.

 

odla perenner | Sandborgs Trädgård

 

Jag vattnade varje dag mina sådder och efter någon vecka började de gro. Och så fortsatte jag tills de var så stora att jag skolade om dem eller flyttade dem till rabatter.

 

Testa du också!

Att odla växter från frö är roligt! Att lyckas odla perenner från frö är ännu roligare. Det är ett billigt sätt och du får massor med plantor till din trädgård. Prova gärna min frökollektion. Är du nyfiken så klicka här så kommer du till webbutiken!

Lycka till alla,

/Kenneth

 

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0