Vårlök på torpet

mar 12, 2021 | Inspiration, Sandborgs Trädgård, Torparträdgård

 

Vårfägring på torpet

Snart är det dags då vårlökarna börjar blomma och ger färg åt den vintertrötta trädgården. Efter en kall och mörk vinter är det verkligen en fröjd för ögat och även mat för bin och fjärilar. Här kommer jag är visa och nämna vilka vårlökar du kan hitta i min torparträdgård.

På bilden ovan ser du en allium som får stora luftiga blombollar, kan eventuellt vara allium akbulak. Roligt är att den har förökat sig och trivs otroligt bra. Andra allium som finns är den vanliga allium purple sensation och även en vit allium planterades i fjol höst. Allium är dessutom rådjurssäkra.  Det som är lite tråkigt med allium är att bladverket börjar redan vissna när den blommar. På så sätt kan de se lite skräpig ut. Därför är det viktigt att samplantera allium med perenner som är tidiga på våren och som kan dölja de fula bladen på allium.

 

Välj vårlökar som får vara ifred

 

 

Dessa små narcisser kommer upp lite här och var i gräsmattan och är otroligt fina. Även scilla finns överallt i gräsmattan som blandas med gullvivor. Jag har slutat köpa tulpaner. Visst finns det några tulpaner sedan tidigare men ytterst sällan får de vara ifred för rådjuren. Jag sprejar med TricoGarden och det funkar, men ibland glöms det och då är skadan skedd.

Jag satsar hellre på allium, narcisser och kejsarkrona. Det är tre säkra kort som anses vara rådjurssäkra. Kejsarkronan avger en stark doft som tom håller sorkar borta om du har problem med dem.

 

 

Den här otroligt vackra narcissen heter acropolis och förutom att blomman är läcker så doftar den också. Jag tycker att du ska satsa på några fina narciss-sorter, det finns massor att välja mellan. Jag har även helt vanlig gula också i trädgården som är planterade i en grupp på ca 40 stycken och jag förväntar mig en fin masseffekt av dem.

I trädgården hittar du även krokus och pärlhyacinter. Ibland får de stå ifred, ibland är det ett hungrigt djur som har kalast på dem.

Balkansippan är också en trevlig vårblomma som lyser upp trädgården. Den bildar med tiden en matta i rabatten. Den sprider sig nämligen med rizomer eller jordstammar. Den är ett trevligt komplement till vårlökarna. Bladverket vissnar ner efter blomning och hela balkansippan går i dvala.

 

 

Jag planterade rätt mycket vårlökar i höstas, över 200 stycken och det ska bli spännande att se hur det kommer att se ut i senare i vår. Om ni inte planterade några så har ni hela sommaren på er att fundera ut vilka vårlökar ni ska i nästa år. Du planterar dem på hösten. Och snåla inte!! Utan maxa! Vårlök ska det finnas mycket av, du vill ha en masseffekt.

Vilka vårlökar har ni planterat och är ni lika spända som jag att se de växa upp och börja ge färg åt trädgården?

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0