Mamma Ruths kryddkaka

dec 3, 2020 | Recept | 3 Kommentarer

 

Doftminnen

 

När jag flyttade hemifrån blev plötsligt mammas recept väldigt intressanta. Det som jag hade tagit för givet när jag bodde hemma hos mina föräldrar som exempelvis middag på bordet var inte det längre. Nej nu var jag tvungen är fixa det själv. Och såklart frågade jag mamma om recept. Ett av de första kakrecepten jag fick var den på hennes kryddkaka. Och jag tror hon var strategisk, den är nämligen mycket enkel att göra, och det blir också minimalt med disk och det går fort att göra. Dvs en kaka för den ovane i köket. Nu är jag inte längre en novis i köket, men den här kryddkakan har följt med i alla år.

Nu är det snart sju år sedan min mamma gick bort och minnen börjar suddas ut. Men de minnen som förknippas med dofter är på ett konstigt sätt extra starka. Kryddkakan får mig att minnas julen hemma, precis som apelsiner med kryddnejlikor och pepparkaksbak.

Kryddkakan är en kaka som du snurrar ihop snabbt och enkelt, det är ingen bjudkaka utan en kaka till dig själv tillsammans med ett glas mjölk eller till lördagskaffet hemma i all enkelhet. Eftersom den är bakad på soda blir den bara godare och kompaktare efter någon dag. Jag brukar faktiskt förvara den i kylskåpet och då blir den riktigt kompakt och god. Du kan också steka den i smör och servera med en god mögelost. Som Ernst brukar göra.

Jag vill att ni också ska kunna baka denna enkla kaka så här kommer receptet:

Detta behöver du till mamma Ruths kryddkaka:
– 2 dl russin
– 2 dl vatten
– 2 dl socker
Börja med att koka upp dessa ingredienser ett par minuter. Ta en tillräcklig stor kastrull så att resten av ingredienserna ryms i då sparar du lite disk.
– 150 g smör
– 1 tsk soda (bikarbonat)
Rör ner smöret så att det smälter, tillsätt även sodan.
– 2 tsk kanel
– 2 tsk kardemumma
– 2 tsk nejlika
Tillsätt kryddorna
– 3 dl vetemjöl
– 1 tsk bakpulver
– 1 ägg
– 2 msk sirap
Rör ner vetemjöl och bakpulver. Tillsätt till sist ägg och sirap.
Häll smeten i en smord och bröad form, gärna i en avlång brödform, och grädda i 175 grader i ca 40 minuter eller tills den är klar när du testar med en sticka.

Lycka till med kryddkakan!

/Kenneth

Follow

Handla här!

3 Kommentarer

 1. mallasalster

  Tack för receptet, den ska jag absolut testa!🎄

  • Kenneth

   Lycka till!
   /Kenneth

   • Susanne Holster

    Denna kaka har inte jag hört talas om eller sett i GB:S kök. Måste fråga henne !
    Susanne

Läs mera här!

Recept – Minipizza

Recept – Minipizza

  Häromkvällen ordnade vi en middagsbjudning med tema Italien. Och såklart blev det...

Recept – anisbröd

Recept – anisbröd

Anisbröd    Anisbröd, eller Pitepojkar som de kallas i folkmun, är ett måste för...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0