Recept – kålpudding

feb 25, 2022 | Recept

kålpudding | Sandborgs Trädgård

Kålpuddingen är något som min mamma gjorde rätt ofta och jag har tagit över den traditionen med mitt eget favoritrecept.  Att använda grönsaker efter säsong tycker jag är viktigt, så gjorde de förr i tiden och det kan vi även göra.

 

Kålpudding

 

Kålpuddingen är en av mina absoluta favoriter. Min mamma gjorde ofta kålpudding och jag har fortsatt hennes tradition. Jag använder alltid kryddpeppar som gör rätten extra god.

Ingredienser:
1 st kålhuvud, ca 1–1,3 kg
2-3 msk ljus sirap
smör till stekning
500 gr köttfärs eller blandfärs
1 st köttbuljong
3 dl vatten
1 liten burk anjovis
1 korv med färdig risgrynsgröt
1 ½ tsk kryddpeppar
1 tsk salt

Börja med att sätt på ugnen på 200 grader. Skär kålhuvudet i mindre bitar. Den tjocka mittstammen brukar jag inte använda. Stek kålen i smör i stekpanna och ringla över lite sirap så att den blir lite glaserad. Kålen ska bli glansig och sjunka ihop eftersom den innehåller mycket vatten som ska stekas ur. Det brukar bli mycket kål så flera stekomgångar blir det. Använder du färsk kål som finns i butikerna sommartid, kan du behöva något mera kål, eftersom den färska kålen sjunker ihop mycket mera.

Koka upp 3 dl vattnet och lös buljongtärningen i det varma vattnet.

Häll över buljongen i en bunke, tillsätt risgrynsgröten, anjovisen som du hackat i mindre bitar, kryddpeppar och salt. Blanda ner köttfärsen. Smeten ska vara lös. Ta ca 2/3 av den stekta kålen och blanda den med köttfärssmeten.

Bred ut smeten i en ugnsfast form och toppa med den kålen som du inte har blandat i köttfärssmeten. Jag brukar steka den i ugnen i 200 grader de första 20-30 minuterna, därefter drar jag ner temperaturen till ca 150 grader och låter den stå kvar i ugnen i ca 40 minuter. På så sätt får jag en fin yta utan att det bränns. Kålen ska i alla fall bli helt mjuk, testa med en potatissticka om du är osäker.

Servera gärna kålpuddingen med lingon, kokt potatis och gräddsås. Saltgurka och rödbetor är också gott till. Öl och en liten snaps till blir rätten festlig!

Lycka till!

/Kenneth

Follow

Handla här!

Läs mera här!

Recept – Minipizza

Recept – Minipizza

  Häromkvällen ordnade vi en middagsbjudning med tema Italien. Och såklart blev det...

Recept – anisbröd

Recept – anisbröd

Anisbröd    Anisbröd, eller Pitepojkar som de kallas i folkmun, är ett måste för...

Varukorg0
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0