Fransk löksoppa | Sandborgs Trädgård

Soupe à l’oignon gratinée – Fransk löksoppa

 

I min ungdom studerade jag ekonomi en termin i Bretagne, Frankrike. Sakta men säkert tog man till sig den franska kulturen, språket och maten. Löksoppa var en rätt som dök upp rätt ofta; hemma som vickningsmat eller som lunchrätt på restaurang.

Jag tiggde till mig ett recept på en löksoppa som vi fick på en middag, och det receptet har jag kvar och delar det här med er. Ett äkta fransk student-recept som funkar än idag. Och soppa är ju gott, och blir lite lyxigare om den gratineras.  Det här receptet är lite annorlunda eftersom den innehåller grädde och att du mixar soppan.

Receptet anger inte riktigt exakta mått, utan du får lite smaka dig fram och känna på tjockleken på soppan.

Detta behöver du till 4 pers
4 lökar  (en lök per person)
Grädde ca 2 dl
1/2 liter buljong.
(Jag tycker att hönsbuljong ger den bästa smaken, men går bra med grönsaks- eller köttbuljong)
En liten skvätt vitt vin och/eller en liten skvätt konjak (behövs inte men ger en djupare smak
Salt och peppar

Till gratinering
Gruyere-ost
Bröd, helst något lantbröd

Du börjar med att skiva lökarna i ringar och koka upp buljongen i en kastrull

Stek lökringarna i stekpanna med lite smör tills de får lite färg (inte bränna dem). Skopa lite buljong i stekpannan och och låt småputtra ett par minuter.

Häll över löken från stekpannan till kastrullen med resten av buljongen, tillsätt eventuellt lite vitt vin och konjak, låt det småkoka några minuter. Tillsätt grädde. Tillsätt inte allt på en gång utan känns efter hur tjockleken på soppan verkar vara. Smaka av med salt och peppar.

Mixa soppan slät med en stavmixer.

Häll upp i skålar, gör ett lock av lantbrödet på strö riven ost. Har du inte fått tag i gruyere-ost kan du använda dig av västerbottenost eller en god lagrad grevé-ost. Då blir det en svensk touch på soppan!

Gratinera i ugn till osten har svält och fått lite färg.

Njut tillsammans med gott vin och sällskap!

Lycka till!

Kenneth

 

Follow