Recept: hallongrottor

Detta blogginlägg är en hyllning till hela Sveriges kakdrottning Birgitta, som så sorgligt gick bort häromdagen. Vi skänker henne en tanke!  Hennes kakrecept lever kvar och kommer att användas fortsättningsvis i slott och koja. Här kommer ett av hennes recept som har blivit ett favoritrecept på torpet. 

Hallongrotta! Den ultimata småkakan på torpet. Och dessutom Birgitta Rasmussons (ja ni vet hon från Hela Sverige Bakar) recept. Hallongrottor är något som bakas nu som då på torpet och på Öppen Trädgård kunde även besökarna få smaka på dessa. Jag kan inte säga att de blir ’rasande eleganta’ men goda blir de.

Receptet som jag använder kommer från Birgitta. Ett recept som alla borde ha. Det här receptet är ett smakprov på vad du kan hitta i hennes samling av småkakor. De som har anmält sig till mitt nyhetsbrev har fått receptet direkt i sin epostlåda.

Du behöver:
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl

Fyllning
ca 0,5 dl hallonsylt

Du gör såhär:
1. Börja med att röra smör och socker smidigt.
2. Blanda vaniljsocker, bakpulver och vetemjölet, rör ner blandningen i smeten. Arbeta samman till en deg.
3. Forma degen till en längd ca 20 cm lång och skär den i 20 bitar.
4. Rulla till kulor och lägg dem i pappersformar för kakor. Gör en fördjupning i varje kula med hjälp av ett mjölat finger och fyll med hallonsylt.
5. Grädde i 175 grader i ca 18 minuter.

Lycka till!

/Kenneth

 

 

Follow

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

 

Håll dig uppdaterad om vad som är aktuellt i trädgården, få perenntips, inspiration, trädgårdsresmål och ett och annat recept från torpets kök!

Du är nu prenumerant på vårt nyhetsbrev!