Austinros Mary Rose | Sandborgs Trädgård

 

I slutet av maj firar vi våra mammor. Och varför inte fira genom att ge en ros att plantera i trädgården? Då kommer den att ge glädje många år framåt. Jag kommer att ge lite tips på olika rosor, både från min egen trädgård men också andra som jag gärna skulle vilja ha men inte har plats med just nu men som finns i planen att plantera.

 

Plantering och skötsel

Men först ska vi prata lite om själva planteringen och skötseln av rosor så att ni vet hur ni ska sköta era dyrgripar i trädgården.

Det finns rotäkta och ympade rosor, och de ska planteras lite olika. Ympade rosor ska planteras djupt, ympstället ska ligga ungefär 10 cm under markytan. Rotäkta rosor har inget ympställe så de behövs inte grävas ner lika djupt. Mycket vatten och näring behövs när du planteras rosor, och komplettera gärna med en bra jord och kompost om du har. Rosor vill ha lite lerhaltig jord. Det är också därför rosjord är mycket tyngre än andra jordar om du köper en säck.

Låt inte dina rosor stå för torrt, utan kom ihåg att vattna. De rosor som är återblommande ska man putsa bort gamla överblommande blommor, annars kan de sluta blomma. Rosor får lätt bladlöss. Där kan du lätt spreja med en såpalösning flera gånger för att få bukt på problemet. Rosrost kan också förekomma. Där skulle jag säga att det är viktigt att plocka bort angripna blad och på våren lägger du på ett rejält lager ny jord. Då minimerar du sjukdomsangreppen.

Skydda dina rosor över vintern genom att kupa upp jord runt dem och/eller täck dem med granris. De senaste vintrarna har varit besvärliga för rosorna med lite snö och töväder med regn och rusk där temperaturen gått upp och ner. Bättre med snö och jämnt med minusgrader. Man brukar säga att man klipper rosorna när björken har musöron. Här får du hålla lite koll. Ibland har vi varma vårar att rosorna kommer igång snabbt, och då kan det vara tillfälle att klippa något tidigare.

Rabattrosor

I alldagligt tal brukar vi kalla de rosor som vi köper för att ha i våra rabatter för rabattrosor. Egentligen har vi två typer av rosor i denna kategori: T-hydrid och Floribundarosor. T-hydrid är sorter där rosorna blommar en och en, men Floribundarosor blommar med blomklasar.

Det finns många vackra rosor i dessa kategorier här kommer några av mina favoriter:

 

Ros Iceberg/Schneewittchen. En härligt vit doftande ros med klasar av halvfyllda rosor. En klaseblommande rabattros.

 

Storblommig rabattros Dronning Ingrid (T-hydrid) En vacker doftande orange-färgad ros med stora blommor som blommar en och en.

 

Moderna buskrosor

Denna kategori är min absoluta favorit. Jag har blivit speciellt förtjust i Austin-rosor. Dessa är framodlade så att de ska se ut och dofta som gammaldags buskrosor men att de blommar om och om (remonterar). Den första bilden är av en Austin ros ’Mary Rose’ som jag har i min trädgård. Andra exempel på Austinrosor är:

 

 

Austinros ’Dame Judi Dench’. Det här är min absoluta favorit! Men svår att få tag i. jag har inte lyckats men när jag ser den i en handelsträdgård kommer jag att köpa denna. Sen är det bara att göra plats i trädgården för den. Färgen är djup pastellorange med en ljuvlig doft. Blommorna är fyllda och rätt motståndskraftig mot regn. Remonterande.

 

 

Austinros ’Gertrude Jekyll’ . Vackra mörkt rosa blommor med gammaldags utseende. Remonterande. Ljuvlig doft.

 

 

Austinros ’Queen of Sweden’. Rosen är uppkallad efter drottning Kristina. Färgen är aprikosfärgad som efter ett tag övergår mera i rosa. Remonterande. Underbar doft.

Detta är några exempel på rosor. Naturligtvis finns hur många som helst att välja mellan. Huvudsaken att ni hittar någon som ni tycker om.

 

Goda grannar

’Rosor ska aldrig planteras ensamma’. Så sade min lärare vid trädgårdsmästarutbildningen. Och det stämmer! Rosor får sina blommor och blad rätt högt upp, och de blir lätt kala längre ner. Därför ska du samplantera så att du får en vacker helthet.

Klassiska rabattkompisar är lavendel, stenkyndel, kantnepeta, nävor eller lammöron. Vill man ha lite högre perenner kan exempelvis anisisop, bolltistel eller varför inte den romantiska stjärnflockan vara ett alternativ. Även brudslöjan är fin med rosor. Viktigt att komma ihåg när du kombinerar andra växter med rosor, är att det är rosen som är primadonnan, de andra växterna är statister. Vill du läsa mera om goda grannar till rosor, läs mitt blogginlägg här!

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

 

Follow