Echinops bannaticus – Bolltistel

Bolltisteln har vunnit mitt hjärta. Den har vuxit i mina ögon och idag är den en klar favorit i trädgården. I höstas anlade jag en ny rabatt just med bolltistel och solbrudar. Jag tror att kombinationen blir häftig. Jag lär återkomma med bilder, eller så kan ni komma på Öppen trädgård och se själva.

 

Fjärilsväxt

Det surrar kring bolltisteln. Massor med fjärilar och bin samlas runt de blåa bollhuvuden. Tänkt vilken lycka; fjärilar gillar bolltistel, men rådjuren visar inget större intresse för den. Bolltistel är en tistelliknande växt med ett kraftigt växtsätt och ett djupt rotsystem. Bladen är flikiga och grågröna och den blommar med med runda blomkorgar. Blomningstiden är juli-aug och den vill ha full sol.

Bolltisteln är lättodlad. Helst vill den ha en lätt, väldränerad jord, men de flesta jordar duger. Du förökar den med delning och den kan även producera en mängd fröplantor. Bolltistel är en problemfri växt och drabbas sällan av skadedjur eller sjukdomar.

 

Goda grannar

Bolltistel trivs med andra växter som gillar full sol och torrare växtplats. Det finns mängder av växter; stenkyndel, anisisop, lammöron, lavendel, kantnepeta, brudslöja osv. Även röd solhatt och prydnadsgräs är fint till denna kraftiga perenn som behöver lite svängrum i rabatten.

Det finns olika sorter av bolltistel:
’Blue Glow’ stålblå, 100 cm hög
’Veitch’s Blue’ lysande blå, 80 cm hög
’Taplow Blue’ klarblå, 100 cm

Bolltisteln kan bilda en bra stomme i rabatten eftersom den är kraftig och kräver lite svängrum. Testa bolltisteln i din trädgård, och du kommer att märka att mera fjärilar och bin hittar till dig.

Vill du odla upp dina egna bolltistlar? Nu finns det frön av bolltistel i webbutiken, klicka här!

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

Follow

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

 

Håll dig uppdaterad om vad som är aktuellt i trädgården, få perenntips, inspiration, trädgårdsresmål och ett och annat recept från torpets kök!

Du är nu prenumerant på vårt nyhetsbrev!