Papaver – vallmo

 

Poppy I love you! Finns det något mera romantiskt än vallmo. Denna skira blomma med sina pappersliknande kronblad är ju bara förtjusande. De skänker ett lugn i trädgården och du måste stanna upp en stund för att bara njuta.

Jag har flera sorters vallmo i min trädgård, både fleråriga (perenna) och ettåriga. Om du mixar fleråriga och ettåriga vallmon får du en längre blomning i din trädgård. De perenna vallmon blommar rätt tidigt, i början av juni och de ettåriga skulle jag säga i juli – augusti. Nedan presenterar jag de olika sorters vallmon som jag har i min trädgård. Jag börjar med de perenna.

 

Trädgårdsjättevallmo – Papaver orientale-gruppen

 

 

Trädgårdsjättevallmon är en populär perenn och den finns i många olika färger. Det typiska är att den har stora papperslika blommor ca 10-15 cm i diameter.  Höjden kan variera något på de olika sorterna, med jag skulle säga att de blir ca 80-100 cm höga och blommar i maj-juli beroende på läget och var i Sverige man bor.

Jättevallmon är en solälskande växt och är mycket torktålig. Den har nämligen en pålrot och klarar därför av längre torkperioder. När den har blommat färdigt vissnar bladverket senare på sommaren och skapar ett tomrum i rabatten. Därför ska man alltid samplantera jättevallmon med en annan växt. På hösten kommer en ny bladrosett.

Min min trädgård har jag två sorters trädgårdsjättevallmo:
– Queen Alexandra, blommar i rosa (den första bilden)
– Royal Wedding, blommar i vitt (den andra bilden)

Rådjuren gillar inte jättevallmo så den får stå ifred och det tackar vi för. Du förökar jättevallmo med frö eller med rotsticklingar. Du tar helt enkelt en bit av roten så kommer det en planta. Du kommer att märka om du vill flytta på jättevallmon i din rabatt så är det svårt. Om du inte får upp hela pålroten så kommer det att komma en ny planta.

Samplantera jättevallmon med andra solälskande växter, tex kantnepeta, alliumlökar, trädgårdsiris, stenkyndel, bolltistlar eller varför inte med rosor.

 

Papaver somniferum  (Paeoniflorum-gr) – pionvallmo (ettårig)

 

 

Jag älskar pionvallmo! En fyllig ettårig vallmo som får enormt med knoppar och blommor. Själva blomningen per blomma är inte lång, ett par dagar, men att det kommer så många blommor gör att den blommar ändå rätt ett par tre veckor.

själva blomman är dubbel och mycket tät och påminner om en pion. I min trädgård har jag en sort som är rosa, som du ser på bilden ovan. Den finns även i min frökollektion, så är du sugen på denna hör av dig och du kan läsa mera om frökollektionen här.  Jag kommer att så en ny pionvallmo till våren som är violettsvart vilket du ser på bilden nedan.

 

 

Den nästan svarta färgen är en spännande färg som kan bli en fin kontrast till silvrigt bladverk.  De ettåriga vallmon är giftiga, och det betyder ju också att även dessa får vara ifred från rådjuren. De är mycket enkla att fröså. För en tidigare blomning kan du så den på hösten, annars sår du dem på våren när tjälen gått ur jorden och solen börjar värma jorden i din rabatt.

 

Papaver somniferum – enkel vallmo (ettårig)

 

 

Den enkla vallmon som heter ’Hungerian Blue’ är ny i min trädgård. Jag sådde redan i höstas en påse av denna sort, och kommer att så en till påse senare på våren. Den här vallmon är en enkelblommande sort och liknar i sitt utseende mera den perenna trädgårdsjättevallmon. Jag tycker att den bleka blåa/lila färgen är mycket spännande och det kan bli en häftig kombination med andra växter i rabatten.

Frökapslarna är mycket dekorativa, plocka gärna i dem och torka.

Men visst blir ni sugna på att ha själva ha vallmo i er trädgård. Berätta gärna om ni har någon favoritsort!

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

Follow

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

 

Håll dig uppdaterad om vad som är aktuellt i trädgården, få perenntips, inspiration, trädgårdsresmål och ett och annat recept från torpets kök!

Du är nu prenumerant på vårt nyhetsbrev!