Trädgårdsminnen

 

Mörkt och kallt i Sverige. Både vädermässigt och för att en pandemi som rasar. Att vintern tar slut och ljuset kommer tillbaka, det vet vi. Det har det alltid gjort och kommer alltid att göra. Men när Corona-pandemin ska ta slut, det vet vi inte, utan vi bara kan hoppas att det blir snart. Mycket snart! Så under tiden får vi drömma oss bort och ta fram gamla fotografier och återuppleva fina trädgårdsminnen.

 

Greys court gardens, Oxfordshire

 

För några år sedan var jag på trädgårdsresa i England och jag vill göra en resa igen, bara Corona-pandemin tar slut. Bland annat gjorde jag ett besök hos Greys court garden i Oxfordshire som jag kommer att presentera lite närmare här nedan.

Det finns noteringar att stället redan fanns kring 1346. Den nuvarande byggnaden på Greys court är från tiden 1514-1649 och parken och trädgården har sina anor från 1700-talet. Trädgården har fortsatt att utvecklats och mycket gjordes på 1900-talet. I trädgården finns många trädgårdsrum, växthus, många gömställen och gångar så att du nästan kan gå vilse. En typisk engelsk trädgård som är omgärdad av tegelmurar. De mest kända delarna i Greys court gardens är en blåregnsgång, rosträdgården och köksträdgården. Jag besökte Greys court under hösten och då hade dessa attraktioner haft sin praktperiod, men det var mycket annat som var fint. Bilden ovan visar våren på Greys court, en lånad bild. Ett hav av tulpaner!

 

 

Även denna är en lånad vårbild. Ett trädgårdsrum full med blommande allium i buxbomsparterrer. Den här bilden är rätt typisk för trädgården. Mycket stenläggning och murar. Din nyfikenhet över vad som finns bakom muren gör att du bara vill se mera av trädgården och du kommer djupare och längre in i den vackra och lite hemlighetsfulla trädgården.

 

 

Jag besökte som sagt stället på hösten och dahliorna blommade i all sin prakt. Jag har nog aldrig sett så många dahlior på en och samma gång. Rabatt efter rabatt, meter efter meter med blommande dahlior i alla dess färger och former. En trädgårdsmästare berättade att det tog ca 1 månad att gräva upp alla dahlior för vinterförvaring. Det ska jag tänka på nästa gång om jag tycker det är lite jobbigt att gräva de få dahliaknölar som jag har i min trädgård.

 

 

Konstig nog såg jag inga tvestjärtsskador eller söndertrasade blad av snigelangrepp. Engelsmännen kanske har några egna knep mot dessa dahliamarodörer.

 

 

Hösten är också hortensians tid. Här står jag vid en enorm sammetshortensia, en hortensia som uppenbarligen är mycket populär i England. Den hittar man i nästa alla trädgårdar och parker som jag besökte under trädgårdsresan.

Alla borde åka på en trädgårdsresa någon gång. Man får en vitaminkick av nya idéer till sin egen trädgård och till sina designuppdrag. Har ni varit på någon trädgårdsresa? Berätta i kommentarsfältet! Jag tar tacksamt emot tips för kommande resor.

Ha en fin dag!

/Kenneth

 

Follow